Pomp uw banden op voor het klimaat én uw portemonnee

26 november 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De meerderheid van de Nederlandse personenauto’s heeft een te lage bandenspanning. En dat levert tonnen aan extra CO2-uitstoot op, blijkt uit onderzoek van CE Delft en TNO.

Een auto die rijdt op banden met onvoldoende spanning ervaart meer rolweerstand. Simpelweg omdat bij slappe banden een groter deel het asfalt raakt dan bij exemplaren die goed zijn opgepompt. Met slappe banden rijden kosten dus meer benzine, wat extra CO2-uitstoot oplevert.

Ook slijten banden die onvoldoende op spanning zijn stukken sneller. En het vervangen ervan brengt naast extra kosten logischerwijs ook extra CO2-uitstoot met zich mee. Het rijden op slappe banden is kortom slecht voor het milieu, terwijl het nergens voor nodig is. 

Pomp uw banden op voor het klimaat én uw portemonnee

Maar ja, hoe groot is dat probleem in ons geavanceerdere polderstaatje precies? Er bestaat toch zoiets als APK? Daarbij wordt jaarlijks vastgesteld of de banden van een auto op spanning zijn. Toch is dat niet afdoende volgens de onderzoekers van CE Delft en TNO: maar liefst 60% van de banden van personenvoertuigen heeft een te lage spanning.

Kennisgebrek

Een van de redenen dat zoveel Nederlanders op slappe banden rijden is een gebrek aan kennis. De advieswaarde in het boekje van de auto geldt namelijk voor zomerbanden die koud zijn. Als ze warm zijn moet daar 0,3 bar bovenop. En banden zijn al warm na een ritje met de auto van vijf kilometer, aldus de onderzoekers van TNO en CE Delft. 

Daarnaast behoeven winterbanden gemiddeld genomen ook een hogere spanning dan zomerbanden – zo’n 0,2 bar. “En als het erg koud is, moet je per tien graden temperatuurdaling ook weer een 0,1 bar hogere druk kiezen”, zegt Maarten Steinbuch, hoogleraar autotechniek aan de TU in Eindhoven, in het FD. 

Goed voor het klimaat

De onderzoekers van CE Delft en TNO rekenden tevens uit wat het voor het milieu zou betekenen als iedereen z’n banden goed zou oppompen. In dat geval zouden we als land ruim 1% minder stikstofoxide uitstoten. Dat is precies dezelfde winst die wordt geboekt met het verlagen van de maximumsnelheid naar honderd kilometer met uur. 

Daarnaast stoten auto’s die rijden op banden met de juiste spanning jaarlijks zo’n 0,3 megaton minder CO2 uit. Omgerekend verlagen we onze totale CO2-uitstoot daarmee met 0,3%. Niet veel klimaatwinst, maar om de paar maanden je banden oppompen is een kleine moeite.

...en voor uw portemonnee

En het levert consumenten bovendien geld op omdat ze minder benzine verbruiken. Volgens de onderzoekers van TNO en CE Delft gaat het om een jaarlijkse winst van 5%. Omgerekend komt dat – op basis van cijfers van het CBS – voor een gemiddelde autobezitter neer op zo’n €90 die hij of zij ieder jaar in de portemonnee kan houden. Een zéér goede fles wijn ligt gratis in het verschiet. Beloon uzelf, pomp uw banden.