Wie heeft de beste internal audit-innovatie van Nederland?

21 oktober 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wie heeft de beste internal audit-innovatie van Nederland? Die vraag staat jaarlijks centraal tijdens de Protiviti Internal Audit Innovation Award.Teams die een gooi willen doen naar de prijs kunnen zich tot vrijdag 5 november nog inschrijven.

De wereld van internal audit is snel aan het veranderen. Vooral digitalisering biedt internal auditors grote kansen om hun waarde richting de business flink te verhogen. Zo kunnen automatisering en datagedreven werken zorgen voor meer effectiviteit en efficiency in de werkzaamheden. En tegelijkertijd maken ze het werk van internal auditors aangenamer, onder meer door het wegnemen van routinetaken.

Niet verassend is dan ook dat twee van de drie winnaars van de afgelopen drie edities met een tech-gedreven innovatie in de prijzen wisten te vallen. In 2019 won een team van Heineken voor de manier waarop ze big data gebruiken om beter inzicht te krijgen in human right-risico’s (een thema dat door de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties nu onder een vergrootglas ligt).

Wie heeft de beste internal audit innovatie van Nederland

In het jaar daarvoor wist een ander team van dezelfde bierbrouwer de prijs in de wacht te slepen door de manier waarop zij slimme automatisering inzetten om fraudedetectie te verbeteren. Met behulp van robot-medewerkers (oftwel: robotic process automation) kon de internal auditfunctie van Heineken veel meer data analyseren, waardoor de kans om fraude op te sporen aanzienlijk werd verhoogd. Daarnaast gaat deze robot meer nauwkeurig te werk, en is ook nog goedkoper.

Vorig jaar ging de prijs naar Gemeente Rotterdam voor de innovatieve manier waarop ze zachte controls (die in de praktijk regelmatig worden ondergesneeuwd door harde controls, maar net zo belangrijk, zo niet belangrijker zijn) hebben weten te verankeren in hun auditaanpak. Deze manier van werken wordt ondersteund door een complexiteitsscan en elf uitgangspunten.

Beste innovatie van 2021?

Internal audit teams die van mening zijn dat ze in het afgelopen jaar een topprestatie hebben neergezet kunnen zich inchrijven voor de 2021-editie van de Protiviti Internal Audit Innovation Award.

“We hebben deze prijs in het leven geroepen vanuit de ambitie om internal audit als vakgebied verder te helpen. De awards zetten de best practices in de schijnwerpers, waar andere internal auditors van kunnen leren”, zegt Marc Geleijn, Director bij Protiviti en een van de initiatiefnemers van de prijs.

Inschrijven kan tot 5 november via dit mailadres. In de inzending dienen kandidaten uit te leggen waarom hun idee zo innovatief is en welke voordelen het teweeg heeft gebracht.

Geselecteerde cases worden uitgenodigd om op donderdag 18 november hun pitch te presenteren aan een jury, tijdens de Protiviti Internal Audit Innovation Award.