Internal audit-afdeling van Heineken wederom in de prijzen

18 november 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor het tweede jaar op rij is de internal audit-afdeling van bierbrouwer Heineken in de prijzen gevallen. Tijdens de Internal Audit Innovation Awards wist het team concullega’s voor te blijven met een concept gericht op het slimmer auditen van human rights-compliance.

Vorig jaar wist het team van Heineken zich te onderscheiden met de toepassing van robotic process automation binnen de internal audit-afdeling. Door het automatiseren van controles op reis- en onkostenvergoedingen kan Heineken nu veel beter en sneller in kaart brengen of alles volgens de richtlijnen loopt.

Met de RPA-tool in gebruik kan tot maar liefst 90% van alle ingediende declaraties worden bekeken, in vergelijking met slechts 10% toen dit nog handmatig gebeurde. Bovendien biedt de data die in kaart wordt gebrcht waardevolle informatie voor strategische besluitvorming, zoals het herzien van reisbeleid of hoe kosten worden geboekt en gealloceerd.

Tijdens de vijfde editie van de Internal Audit Innovation Awards, die vorige week donderdag plaatsvond op het kantoor van Protiviti, streed Heineken tegen teams van DELA, KLM, Gemeente Rotterdam en EY. Terwijl de juryleden tal van indrukwekkende casestudies de revue zagen passeren, wezen ze uiteindelijk unaniem Heineken aan als winnaar.

Internal audit afdeling van Heineken wederom in de prijzen

Gebruikmakend van relevante data vanuit alle onderdelen van de organisatie, zet Heineken automatisering in om beter inzicht te krijgen in risico’s op het gebied van mensenrechten en reputatie. Interne auditors kunnen deze informatie gebruiken om gesprekken aan te gaan met de business over onderwerpen als de gezondheid van collega’s, of de veiligheid in landen waar mogelijke gevaar is. Een actueel probleem dat ermee kan worden blootgelegd is een gender-loonkloof.

Volgens jurylid Jantien Heimel van IIA Nederland onderscheidt het concept zich vooral in de manier waarop het waarde toevoegt aan de auditfunctie. Niet langer gaat het enkel om compliance – het stelt de auditors in staat hun horizon te verbreden en op te treden als businesspartner rond thema’s als maatschappelijk verantwoord ondernemen en eerlijke beloningen.

De Internal Audit Innovation Award (IAIA) is een initiatief van Protiviti – een adviesbureau gespecialiseerd in finance, risk en compliance – in samenwerking met IIA Nederland. Met de competitie willen de initiatiefnemers het internal auditvak verder helpen.