Bbn adviseurs ontwikkelt verduurzamingstool voor scholen

27 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Dieuwke Quist en Fadil Imširović – beiden werkzaam bij bbn adviseurs – hebben de afgelopen maanden een rekenmodel ontwikkeld dat scholen helpt te verduurzamen. 

Volgens het Parijse klimaatakkoord moet Nederland in 2050 een CO2-emissiereductie van 100% hebben gerealiseerd (ten opzichte van de CO2-uitstoot in het basisjaar 1990). Derhalve moeten vele sectoren in ons land verduurzamen, waaronder ook het onderwijs. Maar hoeveel gaat dat wel niet kosten en waarin moet precies worden geïnvesteerd?

Allerminst eenvoudige vragen: bij verduurzamen komen namelijk vele dingen kijken. Om Nederlandse scholen hiermee een handje te helpen, ontwikkelden Dieuwke Quist en Fadil Imširović van bbn adviseurs de afgelopen maanden een tool, die de financiële effecten van verduurzamen in het onderwijs in kaart brengt. 

Bbn adviseurs ontwikkelt verduurzamingstool voor scholen

“Een schoolbestuur kan met onze tool – naam: ‘rekenmodel verduurzaming scholen’ – binnen zeer korte tijd onder meer zien hoeveel het kost om een gebouw energiezuiniger te maken en wat de beste manier is om het beschikbare budget te besteden”, zegt Quist. 

Zo laat de tool zien hoeveel geld bepaalde duurzaamsheidsmaatregelen kosten en hoe snel deze investeringen kunnen worden terugverdiend. “Het model is in staat om het positieve effect op de energierekening vast te stellen voor meer dan twintig duurzaamheidsmaatregelen”, vertelt Imširović.

“Denk bij een maatregel bijvoorbeeld aan het vervangen van alle lampen door LED-verlichting. Of denk aan het implementeren van een softwaresysteem dat alle beeldschermen automatisch op stand-by zet. Maar aan ook extra isolatie en het vervangen van installaties zijn maatregelen waarvan het model de financiële effecten kan bepalen.”

Veel kennis en expertise

De twee professionals ontwikkelden de tool aan de hand van hun uitgebreide kennis en expertise – Imširović is sinds 2016 werkzaam als installatiespecialist bij bbn adviseurs, terwijl Quist al bijna zes jaar bij het consultancybureau in de weer is als bouwkostenadviseur.

“We rekenen vaak de bouwkosten uit voor de vernieuwbouw van scholen”, vertelt Quist. “Daar komen ook allerlei duurzaamheidsmaatregelen bij kijken. Al die kennis hebben we verzameld en verwerkt in dit specifieke model voor het verduurzamen van scholen.”

“Op basis van onze kennis en ervaring weten we bijvoorbeeld dat een investering in LED-verlichting bij een gemiddelde school circa €30,00 per vierkante meter kost”, vervolgt Imširović. “LED-verlichting zorgt al snel voor een vermindering van de energierekening met 25%. Daarmee wordt de investering binnen enkele jaren al terugverdiend.”

Ontbreken bepaalde gegevens? Geen probleem!

Als scholen de tool willen gebruiken, moeten ze verschillende data zelf invoeren. Maar wat nou als deze niet voor handen is? Kunnen scholen dan nog steeds aan de slag met het rekenmodel? Ja: de tool vult zelf de ontbrekende gegevens in en maakt vervolgens aan de hand daarvan een berekening.

“Het model werkt zo eenvoudig dat zelfs het aantal lokalen van een school al voldoende is om te gaan rekenen. De overige gegevens worden automatisch ingevuld op basis van onze kennis over gebouwen en bouwkosten”, geeft Quist aan.

Binnen tien minuten duidelijkheid

Nadat een school de beschikbare gegevens heeft ingevuld, gaat het model aan de slag, waarna een resultatenblad wordt gepresenteerd met voor alle aangevinkte duurzaamheidsmaatregelen een overzicht van de investeringskosten en de terugverdientijd. En deze stappen kosten een gebruiker van de tools slechts tien minuten.

“We merken dat opdrachtgevers blij zijn met dit overzicht”, laat Imširović weten. “Vooral omdat ze op deze manier snel duidelijkheid hebben over de beste manier om het verduurzamingsbudget te besteden.”

“Overigens is dit model alleen bedoeld voor vernieuwbouw van scholen. Bij volledige nieuwbouw gelden andere eisen en dus ook een ander kostenplaatje.”