Is mijn organisatie geschikt om agile te werken?
Zijn wij wel geschikt om agile te werken? Deze vraag krijg ik heel vaak. En het antwoord is in de meeste gevallen: ja! Eigenlijk is elk bedrijf of elke organisatie geschikt om agile te gaan werken.
De enige kanttekening daarbij is dat het mogelijk moet zijn om fouten te maken en van die fouten te leren. Dus ik kan me voorstellen dat het bij het leger of bijvoorbeeld in ziekenhuizen geen optie is. Maar als die mogelijkheid er wel is dan is het absoluut mogelijk agile werken in te voeren. Sterker, het is verstandig om dat te doen want organisaties die agile werken presteren beter.
Er zijn drie typen bedrijven die er direct mee aan de slag kunnen. De eerste groep bestaat uit organisaties die nog nooit iets met agile gedaan hebben. De tweede groep zijn organisaties die al met agile werken bezig zijn maar toch teleurgesteld zijn in het resultaat, of het niet goed volgens ‘planning’ van de grond krijgen.
En tot slot zijn er partijen die al zo ver zijn, en zeer gelukkig met deze manier van werken, dat ze op zoek zijn naar de volgende stap of vernieuwende stap in deze manier van werken.
Iets nieuws is bijvoorbeeld dat de leiding binnen de organisatie verschuift. Leg de leiding per dag, per week of project plots bij iemand anders en als het kan zelfs de budgetverantwoordelijkheid. Dat levert ontzettend interessante en waardevolle nieuwe processen op, waarbij het zelfsturende aspect binnen de organisatie nog meer tot ontwikkeling komt.
Die tweede groep, organisaties die op zoek zijn naar ‘agile repair’, is momenteel trouwens het grootst. Wat je daar vaak ziet is dat de beloftes van agile werken niet zijn waargemaakt. Bijvoorbeeld dat je met die nieuwe manier van werken twee keer zoveel kunt doen in dezelfde tijd. Of dat de beloofde influx van nieuwe, jonge en getalenteerde werknemers is uitgebleven.
Of erger, de werkgevers houden zich zelf niet aan de nieuwe afspraken waardoor er helemaal niet agile wordt gewerkt en eigenlijk alles bij het oude is gebleven. ‘On top of…’ is een kreet die je hier vaak hoort: Agile WoW (Way of Working) is dan een toevoeging, geen vervanging.
Als je met agile werken aan de slag wilt is de harde randvoorwaarde dat de organisatie openstaat voor experimenten, waarbij ook weleens iets mis mag gaan. Een volledige organisatie moet er vol overgave in stappen. Dus geef die nieuwe junior eens de touwtjes in handen en je zult zien wat dat voor spectaculaire resultaten geeft. Maar zorg wel dat de rest van de organisatie er klaar voor is.
Een artikel van Monique Dekker, partner bij IT- en digitale transformatiedienstverlener Xebia. Dekker is gespecialiseerd in agile werken “en rust niet totdat alle organisaties in Nederland weten hoe ze energie en kracht uit agile werken kunnen halen”.