Xebia lanceert AGILE NXT ter ere van Agiles koperen jubileum

22 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Agile bestaat ruim 12,5 jaar in Nederland en heeft in deze periode vele bedrijven blijvend veranderd. Om Agile’s koperen jubileum te vieren en de verdere voortgang van de methodiek in ons land te ondersteunen, heeft Xebia AGILE NXT gelanceerd, een kennisplatform dat gedetailleerde informatie over de methodiek presenteert door verhalen uit de markt op te halen.

De term Agile werd voor het eerst in het jaar 2000 gebezigd, toen een groep van 17 softwareontwikkelaars in de Verenigde Staten het Agile Manifesto ontwikkelde. Zoals bij veel methodieken, duurde het enige tijd om in Nederland te landen.

Xebia was in 2007 de eerste partij in Nederland die begon met het begeleiden van organisaties in hun grootschalige Agile verandertrajecten. Inmiddels, 12,5 jaar later, mag ons land zich een internationale koploper noemen in het toepassen van Agile, en aanverwante methodieken zoals Scrum.

12,5 Years of Agile in the Netherlands

Agile neemt vlucht

Er zijn diverse redenen aan te voeren waarom Agile zo enorm populair is geworden sinds het ontstaan. Binnen de softwareontwikkeling is de Agile aanpak in de plaats gekomen van de traditionele watervalaanpak. Deze aanpak was doorgaans zeer log, sequentieel, niet flexibel en ineffectief en bood weinig ruimte om plannen bij te stellen of om vereisten in lijn te brengen met veranderende externe omgevingen. Door gebruik te maken van de Agile aanpak kunnen IT-teams sneller opleveren, met meer afstemming met de business en met een hogere kwaliteit.

Buiten het IT-domein plukken bedrijfsafdelingen – bijvoorbeeld marketing of supply chain – de vele voordelen van Agile, zoals een kortere time-to-market, lagere kosten, meer gestroomlijnde processen, betere samenwerking tussen teamleden, een hogere kwaliteit en een meer wendbare organisatie in zijn geheel.

“Binnen 12,5 jaar tijd is Scrum in Nederland een fundamentele manier van denken geworden. De Agile mentaliteit bepaalt in toenemende mate hoe mensen werken, van marketing tot management”, zegt Serge Beaumont, Business Agility Consultant bij Xebia en een van de leidende experts in Nederland op dit gebied.

AGILE NXT: kennisplatform voor Agile

Begin dit jaar stonden verschillende experts binnen Xebia stil bij het koperen jubileum van de methodiek, en besloten dat er behoefte was voor een kennisplatform voor Agile. Een platform dat inzoomt op de mensen achter de methodiek, de visies van experts en van gebruikers in het landschap, en dat tal van casestudies, best practices en nog veel meer presenteert. Dat kennisplatform is er nu: AGILE NXT.

Een van de eerste grote features voor het platform was een exclusief interview met Jeff Sutherland, een van de auteurs van het Agile Manifesto, en nu oprichter en voorzitter van Scrum.inc. In het interview zet hij uiteen hoe Agile waarde kan toevoegen en onderstreept hij het belang van Agile leiderschap als een belangrijke voorwaarde om Agile werken te kunnen laten slagen.

Op regelmatige basis wordt nieuwe kennis gedeeld. Kennisdelen is cruciaal voor bedrijven. AGILE NXT geeft het woord aan de top 250 uit het bedrijfsleven in Nederland: “We blikken terug, delen lessons learned, kijken naar het nu en werpen een blik op de toekomst. Alles wat nodig is voor het future-proof maken van een business.”