Agile werken? Accepteer dan ook dat fouten maken prima is

16 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Al meer dan twintig jaar gonst de term ‘agile werken’ door bedrijven en organisaties. Sommigen weten precies wat het is; anderen hebben geen flauw idee. En dat terwijl agile werken echt enorme bedrijfsvoordelen voor bedrijven kan opleveren. 

Agile werken is in ieder geval geen synoniem voor ‘eens per twee weken staand vergaderen’. Ik definieer agile werken als een set grote transformaties op het gebied van cultuur, mensen en productmanagement binnen een organisatie. Vanuit de mensen zelf dus, en niet vanuit de technologie. Het is in de basis een compleet andere manier van denken over hoe je met alle processen binnen je bedrijf of organisatie omgaat. 

De afgelopen honderd jaar zijn we allemaal opgevoed vanuit de gedachte dat alles foutloos moet. Of zo foutloos mogelijk. En vanuit die rigide gedachte hebben we processen ontwikkeld en ingericht die die foutloosheid mogelijk maken. Maar daardoor is ook elke vorm van creativiteit verdwenen. 

Monique Dekker partner bij Xebia Digital Transformation

Gelukkig is er op maatschappelijk vlak al wel een cultuuromslag gaande. Kinderen worden steeds vaker opgevoed met de gedachte ‘van proberen kun je het leren’. En dat is nou precies de kern van agile werken. Trial and error en ‘wild thinking’. En om vervolgens te leren van die fouten en de processen te verbeteren. Om daarna weer nieuwe fouten te maken en daar weer van te leren. 

Dat is ontzettend moeilijk, zeker voor oudere werknemers die niet beter weten dan dat ze geen fouten mogen maken. Dat is er ingeslepen. En dat krijg je er niet zo makkelijk meer uit. Jongere werknemers hebben er aanzienlijk minder moeite mee, of werken al op die manier. De kunst is om het over alle linies en over alle processen te implementeren. 

Als we agile werken breed geaccepteerd willen maken dan moeten we ook breed gaan accepteren dat fouten maken prima is. Niet alleen op de werkvloer, maar overal. Ik roep daarom iedereen op: ga nou eens fouten maken! Tenzij termen als ‘hartchirurg’ of ‘vliegtuigmonteur’ op je loonstrookje staan.

Over Monique Dekker

Monique Dekker is partner bij IT en digitale transformatie dienstverlener Xebia. Eerder in haar loopbaan was ze werkzaam als Chief Commercial Officer bij IT-dienstverlener Ordina. Ze is gespecialiseerd in agile werken en rust niet totdat alle organisaties in Nederland weten hoe ze energie en kracht uit agile werken kunnen halen.