Derk van Veelen aan de slag bij BlinkLane Consulting

13 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Derk van Veelen heeft zich aangesloten bij BlinkLane Consulting. “Het realiseren van verandering gaat niet alleen over een lineair proces en metrics, het gaat over het werken met individuen”, aldus de kersverse Transformation Consultant.

Van Veelen beweegt zich graag op het snijvlak waar mens en technologie elkaar ontmoeten. Gedurende zijn bachelor Bedrijfskunde aan de VU Amsterdam raakte hij in eerste instantie vooral geïnteresseerd in international business.

“Dit bewoog me ertoe een summer school Ljubljana (Slovenië) en een uitwisselingsprogramma in Mexico City te doorlopen”, vertelt hij. “En na het behalen van mijn bachelor verhuisde ik naar Dublin voor een master International Business aan University College Dublin. Die rondde ik in 2017 af na een uitwisseling aan Grenoble École de Management.”

Derk van Veelen, Transformation Consultant, BlinkLane Consulting

In Dublin – één van Europa’s voornaamste technologische hubs – werd ook Van Veelens interesse in disruptieve technologieën als AI en big data aangewakkerd. “Ik raakte al gauw gefascineerd door wat de toepassing van dergelijke innovaties kan betekenen voor het bedrijfsleven”, legt hij uit.

Vanuit deze interesse begon Van Veelen zijn professionele loopbaan bij IBM, waar hij aan de slag ging als Business Development Consultant. “Ik adviseerde klanten over hoe ze met behulp van AI beter gebruik kunnen maken van hun bestaande data.”

In het voorjaar van 2020 verhuisde hij voor IBM naar Amsterdam voor de rol van Technical Specialist in Artificial Intelligence. Hoewel zijn werk sterk gericht was op het technische aspect van consulting, ging zijn interesse daar vooral uit naar de menselijke kant van deze technologische veranderingen: “Welke impact heeft een nieuwe oplossing of nieuw product op medewerkers in hun dagelijkse werk en hoe past een organisatie zich aan om effectief gebruik te maken van deze oplossingen/producten?”

Ook merkte hij tijdens zijn jaren bij de techreus hoe teamstructuur, -dynamiek en -werkwijzen het succes van een team kunnen beïnvloeden. De combinatie van deze twee factoren bracht hem er uiteindelijk toe het werkveld van transformatieconsulting te verkennen.

“Na een gesprek met een van de consultants van BlinkLane was ik er al snel van overtuigd dat BlinkLane de plek was waar ik mijn technische ervaring kon combineren met mijn passie voor organisatieverandering, om organisaties zo optimaal te ondersteunen in hun transformatieproces”, blikt hij terug.

De klik bleek wederzijds, mede omdat Van Veelens internationale ervaring goed van pas komt, nu BlinkLane steeds meer buiten Nederland actief is.

“Werken in diverse en internationale teams vereist een sterk intercultureel bewustzijn en Derks ervaring in meerdere landen en continenten stelt hem in staat om te resoneren met mensen uit allerlei culturen, achtergronden en verschillende niveaus van een organisatie”, vertelt Managing Partner Han Driessen. “Hij zal dit vermogen bij BlinkLane toepassen in zijn mensgerichte aanpak van transformatie – waarin hij begrijpt wat dit doet met mensen en hen meeneemt in de verandering.”