Coöperaties Plus en Coop fuseren. Dit waren de dealmakers
Supermarktketens Plus en Coop gaan fuseren en creëren hiermee de nummer drie in de markt. Big Four-kantoren EY, KPMG en PwC hebben een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de deal.
De afgelopen jaren hebben zich diverse fusies en overnames voorgedaan binnen het supermarktlandschap. Deze deals waren vooral gedreven door schaalvergroting en het versterken van de onderhandelingskracht tegenover de grote producenten. Bovendien moeten supermarkten veel investeren in nieuwe innovaties (om bij te blijven met de veranderende wensen van de consument) en digitalisering (met het oog op efficiency en klantgemak).
Coop telt momenteel 314 winkels, waarvan 154 eigen filialen. Het iets kleinere Plus heeft 268 winkels, maar werkt meer vanuit een franchisemodel (13 eigen filialen). Na de voorgenomen fusie – de mededingingsautoriteiten en de leden van zowel Plus als Coop (beide zijn een coöperatie) moeten nog hun goedkeuring geven – zal de combinatie bestaan uit ongeveer 550 winkels.
De gezamenlijke omzet van Plus en Coop zal uitkomen op rond de €5 miljard, waarmee het een marktaandeel krijgt van 10%. Ter vergelijking, marktleider Albert Heijn heeft een marktaandeel van circa 35% en Jumbo volgt met 22%.
Indien de fusie groen licht krijgt zullen de Coop-winkels in drie jaar tijd worden omgebouwd naar Plus-supermarkten. Het fusiebedrijf zal naar verwachting 40.000 werknemers en 4,5 miljoen klanten hebben.
Fred Bosch, algemeen directeur van Coop, zegt over de krachtenbundeling: “In deze sterk concurrerende en consoliderende markt biedt schaalvergroting meer slagkracht voor beide ondernemingen. Wij zijn ervan overtuigd dat we onze ambities samen optimaal kunnen realiseren vóór en met onze leden: zelfstandig ondernemers én consumenten.”
Duncan Hoy, de topman van Plus, voegt toe: “Met meer focus op gemak, inspiratie en kwaliteit en met behulp van moderne technologie en data gaat de combinatie nog beter inspelen op de veranderende behoeften van de klant. Met een sterkere financiële armslag kan verder geïnvesteerd worden in het winkelnetwerk en de hard groeiende online propositie.”
Dealmakers
Achter de schermen werden de gesprekken tussen Plus en Coop begeleid door een leger aan M&A-adviseurs.
Plus werd op financieel vlak geadviseerd door Axeco (M&A advies; Maurits Duynstee, Arjan Vos, Ewout Bosch, Hidde van Lent en Alexandra Kaars Sijpesteijn) en KPMG (financiële en accounting due diligence; Wouter Moet, Laurens Kolkman, Cas Everaers, Gert Burggraaff en Hans Rijksen). Consultants van PwC leverden belastingadvies (Bart Weijers, Floris-Jan Drost, Aernout Gebbink en Judith de Ranitz).
Coop werd ondersteund door EY-Parthenon (strategisch M&A-advies; Sander van Weele en Frederique Verlinde) en collega’s van EY (Stephan Lauers, Frédérique Verlinden, Margreet van Doorne en Sander van Weele voor M&A-advies; Frank Modderman en Maartje Strijker voor de financiële due diligence). EY-collega’s Sjoerd Hensen en John van Geffen leverden belastingadvies.
Juridisch advies aan de twee supermarktketens werd geleverd door HVG Law en NautaDutilh.