Consumenten vertrouwen data toe aan supermarkten
Europese en Nederlandse consumenten vertrouwen hun data eerder toe aan supermarkten dan aan banken, verzekeringsmaatschappijen of social media-bedrijven. Dat blijkt uit onderzoek van Ahold uitgevoerd door Deloitte.
Het internationale accountants- en advieskantoor ondervroeg wereldwijd 15.000 volwassen Europeanen over hun bereidheid om hun persoonlijke data met bedrijven te delen, en concludeert dat supermarkten opvallend veel vertrouwen krijgen van consumenten.
Het meeste vertrouwen hebben consumenten in aanbieders van medische diensten (75%) en overheidsinstellingen (74%). Daarna volgen de supermarktketens (70%) zoals Ahold (de groep achter Albert Heijn), Jumbo, Digros of Deen. Deze volgorde van de top drie geldt voor bijna alle onderzochte Europese landen. In Griekenland, de UK en Frankrijk staan supermarkten echter zelfs bovenaan de lijst van meest vertrouwde organisaties.
Over de hele linie zijn Nederlanders iets terughoudender met het delen van hun data dan de gemiddelde Europeaan, met een score van 63%. In Finland zijn mensen het meest voorzichtig met het delen van data met supermarkten. “Mogelijke verklaringen voor de hogere mate van vertrouwen in supermarkten kunnen zijn dat deze organisaties een langdurige en bepalende rol spelen in het leven van consumenten”, zegt Adgild Hop, een partner binnen Deloitte in Nederland.
Niet verrassend is dat het vooral de jonge consumenten zijn die bereid zijn hun data te delen met supermarkten. Hou ouder de consument, hoe minder hij of zij geneigd is om die persoonlijke data te delen, zo blijkt uit het onderzoek. De bereidheid om data te delen is ook afhankelijk van welk type data het betreft. Over het algemeen zijn consumenten bijvoorbeeld bereid om demografische data te delen, of data rondom welke producten zij kopen en hoe vaak. Zo is 59% “zeer bereid” of “enigszins bereid” om data te delen ten aanzien van hun productaankopen en opleidingsniveau.
Bijna 40% van de respondenten is bereid om gedetailleerde gezondheidsgegevens te delen, zoals allergieën of de eigen hartslag, terwijl maar 28% zich bereid toont om locatiedata te delen. De sterkste weerstand die mensen hebben is om financiële informatie te delen – twee derde van de respondenten laat weten “helemaal niet bereid” te zijn om data omtrent banktransacties te delen.
Wouter Kolk, CEO van Ahold Delhaize in Europa & Indonesië, geeft aan dat hoewel de resultaten goed nieuws betekenen voor supermarkten, dit echter niet betekent dat de sector op zijn lauweren kan rusten. Er is namelijk nog volop ruimte voor verbetering als het gaat om aspecten als transparantie, keuze en controle over persoonlijke gegevens, zo laten respondenten weten tegenover de onderzoekers.
“De uitkomsten van dit rapport onderstrepen de behoefte aan een continue focus op het behouden en het vergroten van het vertrouwen. Het is essentieel om voldoende belang te hechten aan data-ethiek, daarbij tegelijkertijd de gecentraliseerde regelgeving in acht nemend, zoals de GDPR”, zo laat Kolk weten.