Techgigant Huawei aangeklaagd door Amerikaans IT-adviesbureau

30 augustus 2021 Consultancy.nl 1 min. leestijd

Techgigant Huawei is aangeklaagd door het Amerikaanse IT-adviesbureau Business Efficiency Solutions (BES), onder meer voor pogingen tot het illegaal doorverkopen van technologie.

In 2016 schakelde de overheid van de Pakistaanse provincie Punjab het bedrijf Huawei in. Onder andere om verschillende softwaresystemen te ontwikkelen. Deze zouden het onder meer mogelijk maken om de technologie van de lokale politie in Punjab te moderniseren. Huawei kreeg naar verluidt $150 miljoen voor het project. 

Al vrij snel bleek echter dat de Chinese multinational – omzet 2020: $136,7 miljard – over onvoldoende technische vaardigheden beschikte om de nieuwe softwaresystemen te ontwikkelen. Derhalve schakelde Huawei op zijn beurt ter ondersteuning de ingenieurs van het Amerikaanse adviesbureau BES in. 

Techgigant Huawei aangeklaagd door Amerikaans IT-adviesbureau

De samenwerking met Huawei verliep volgens de Amerikanen alles behalve vlekkeloos. Volgens BES zou het Chinese techbedrijf onder andere handelsgeheimen hebben gestolen. Dat zijn intellectuele eigendommen die bedrijven het recht geven om vertrouwelijke en vanuit concurrentieoogpunt waardevolle informatie geheim te houden. 

Verder wordt Huawei er door BES ook van beschuldig de nationale veiligheid van Pakistan te bedreigen. Volgens de Amerikanen heeft het Chinese bedrijf het datasysteem van BES gebruikt om onder andere “Pakistaanse burgers te bespioneren”, zo is te lezen in de aanklacht.

Daarnaast zou Huawei ook nog eens de verschillende softwaresystemen die het samen met BES ontwikkelde hebben aangeboden aan andere partijen, zonder dat daar afspraken over waren. Volgens de Britse nieuwssite The Register gaat het om overheden in Pakistan, Qatar, Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

The Register laat op zijn website weten dat Huawei niet bereid was om inhoudelijk commentaar te leveren op de aanklachten. “We doen geen uitspraken over lopende rechtszaken. Huawei respecteert het intellectueel eigendom van anderen”, aldus een persvoorlichter van het Chinese techbedrijf.