Dealmakers van KPMG krijgen boete voor belangenconflict

16 augustus 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

KPMG UK kan na een slepende rechtszaak van bijna 10 jaar een boete van maar liefst 13 miljoen pond tegemoet zien. De boete is het gevolg van een belangenconflict bij de totstandkoming van een deal tussen beddenverkoper Silentnight en een private investeerder.

De Financial Reporting Council (FRC) acht bewezen dat voormalig KPMG-partner David Coolste-Wood heeft geprobeerd om noodlijdende beddenverkoper Silentnight richting het faillissement te duwen. Dat zou investeerder HIG Capital, dat afgelopen mei nog de herstructureringsdivisie van KPMG overnam – in staat stellen om de aan de 1.200 Silentnight-werknemers toegezegde pensioenregelingen te kunnen onderbrengen bij het Pension Protect Fund (PPF).

Aangezien KPMG in HIG een potentiële klant zag, was het verwijt dat het accountantskantoor nooit in het belang van Silentnight zou hebben kunnen handelen. Naast de opgelegde boete moet KPMG van de FRC een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren op het eigen beleid, procedures en trainingsprogramma’s, om zo mogelijke andere soortgelijke inbreuken vast te stellen. Voor meer informatie over de kwestie, lees: ‘KPMG fined £13 million for Silentnight misconduct’.

Dealmakers van KPMG krijgen boete voor belangenconflict

Elizabeth Barrett, Executive Director of Enforcement bij de FRC, laat in een verklaring weten: “De omvang en de reikwijdte van de door het FRC opgelegde sancties geven de ernst van het wangedrag in deze zaak weer... Het besluit dient als een belangrijke herinnering aan de noodzaak voor alle leden van de beroepsgroep om integer en objectief te handelen en aan de ernstige gevolgen wanneer zij dat niet doen.”

Enorme boete

Coolste-Wood is inmiddels niet langer werkzaam voor KPMG UK en heeft een schorsing en boete gekregen. De boete voor KPMG UK – 13 miljoen pond – is een van de hoogste uit de Britse auditing-geschiedenis en komt in de buurt van de recordboete van 15 miljoen pond, die de FRC in 2020 aan Big Four-branchegenoot Deloitte oplegde voor zijn audit van softwarebedrijf Autonomy

Naast de opgelegde boete moet KPMG ook nog opdraaien voor nog eens 2,8 miljoen pond aan kosten. Het door de overheid gesteunde pensioenbeschermingsfonds (PPF) eist nu dat de betalingen van KPMG worden gebruikt om eventuele tekorten in de Silentnight-pensioenen van pensioenhouders aan te vullen. Ook HIG komt niet ongeschonden uit de kwestie. Volgend op een schikking heeft de investeerder 25 miljoen pond betaald aan de Pensions Regulator, geld dat ook bij de pensioenhouders terecht moet komen.

Onlangs meldde de FRC dat in de UK 29% van de audits die door grote zakelijke dienstverleners bij grote ondernemingen worden gehouden, niet aan de Britse normen voldoen, en dat nog eens 33% voor verbetering vatbaar is.