Symbol-young professional Mathijs Rietveld over zijn werk bij Mogema

30 augustus 2021 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Mathijs Rietveld is sinds maart 2020 in dienst bij Symbol, waar hij via een intensief opleidingsprogramma, uitdagende projecten en senior begeleiding wordt klaargestoomd voor een rol als consultant. Negen maanden lang werkte hij aan een veranderopgave bij Mogema. Een gesprek met Mathijs en zijn opdrachtgever over de samenwerking. 

Mogema is een hightech-expert in verspanen, lassen, assemblage en vacuümtechnologie, gespecialiseerd in volledig gekwalificeerde (ultra)grote en nauwkeurige machineframes, vacuümkamers en mechatronische (sub)systemen. 

“Nieuwe projecten worden bij ons op detailniveau voorbereid”, vertelt QHSE Manager Mark Prins. “Lopende projecten gaan daarentegen meer op de automatische piloot. We wilden de procesinrichting rondom die projecten up-to-date maken, in dezelfde way of working en op hetzelfde detailniveau als nieuwe projecten. Intern was er echter niet genoeg capaciteit om dit op te pakken.” 

Mathijs Rietveld, Young Professional, Symbol

“Vandaar dat we het Legacy-team in het leven hebben geroepen: een team van één externe quality engineer en twee externe proces engineers. De relatie met Symbol is goed, vandaar dat ik hen heb gevraagd of zij voor ons nieuwe team iemand konden leveren. Ik zocht niet per se een young professional – ik wilde gewoon een competent iemand – maar was wel meteen enthousiast toen Mathijs werd voorgesteld.”

“En zo enthousiast ben ik nog steeds”, gaat Mark verder. “Mathijs functioneert goed in de rol van junior proces engineer. Hij denkt goed mee en voert zijn opdracht – kennis uit de fabriek trekken en omzetten tot werkinstructies – goed uit. Hij diept voor ons processen uit die al jaren op dezelfde manier gebeuren, maar die nog niet op papier beschreven zijn. Daarvoor gaat hij in gesprek met verschillende mensen die in het proces werken.”

“Dat doet hij goed, en het is niet altijd een gemakkelijke opdracht. Hij spreekt zoals gezegd meerdere mensen, en het komt ook voor dat niet iedereen hem hetzelfde vertelt. Omdat Mathijs geen specialist is in ons werkgebied kan hij geen oordeel geven, maar dat is ook niet zijn opdracht. Hij zet wat hij hoort onafhankelijk op papier, en daar zijn wij enorm mee geholpen.” 

Voordeel voor bedrijven én young professionals

Dat is ook precies waarom Symbol een eigen Academy heeft opgericht. Veel organisaties zoeken mensen die op hoog niveau mee kunnen denken, maar die hen ook kunnen ondersteunen met uitvoerende taken. In het geval van Mogema: het goed op papier zetten van lopende processen. Aan de andere kant ziet Symbol de trend dat young professionals zich nog niet aan één bedrijf willen binden. Zo ook Mathijs.

“Ik werkte voorheen bij een machinebouwer, waar ik me had doorontwikkeld van technisch tekenaar tot coördinator bedrijfsbureau”, vertelt hij. “Ik zat goed op mijn plek, maar technische bedrijfskunde trok me ook en daarin kon ik me bij die werkgever niet verder ontwikkelen.”

“Vandaar dat ik Symbol heb gebeld met de vraag: als ik in die richting een baan wil hebben, wat moet ik dan doen om me daarop voor te bereiden? Ik werd uitgenodigd voor een kop koffie en voor ik het wist zat ik in het sollicitatieproces voor Symbol Academy.”

De juiste begeleiding

“Wat ik zo leuk vond aan de opdracht bij Mogema is dat ik de ene dag met m’n werkschoenen aan door de fabriek liep en de andere dag met mijn team strategieën besprak. Daarnaast doe ik ook nog eens inhoudelijk leuk werk.” 

Mathijs vertelt dat hij het geluk had dat hij bij Mogema terechtkwam in een projectgroep met twee meer ervaren engineers. “Heel prettig, omdat ik zo niet alleen op mezelf was aangewezen. Maar was dit niet het geval geweest, dan was de begeleiding van Symbol intensiever geweest. Die begeleiding wordt namelijk afgestemd op wat de young professional nodig heeft.” 

Na zijn opdracht bij Mogema kreeg Mathijs ook bij andere bedrijven een kijkje in de keuken. “Dat is aan het begin van mijn carrière zó waardevol.” Ook bij deze opdrachten was de begeleiding heel goed. “Ik heb een buddy aan wie ik al mijn vragen kan stellen. Verder volg ik momenteel een training Lean Six Sigma Green Belt, zodat ik mijn kennis verrijk.” 

“En het contact met de andere young professionals is goed. We hebben een appgroep en komen regelmatig bij elkaar om kennis uit te wisselen. De anderen werken ook bij interessante bedrijven, dus we kunnen van elkaar leren. Door al die contacten hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden en ga ik sneller vooruit dan wanneer ik alles zelf zou moeten uitzoeken. Ik leer dus snel.” 

Een steile leercurve

In december vorig jaar liep de opdracht van Mathijs bij Mogema af. “Heel erg jammer, want ik had het ontzettend naar mijn zin. Maar voor mijn leertraject was het beter dat ik bij een nieuw bedrijf verder ga.” Dat vindt ook buddy Niels Heuthorst, Lead Consultant bij Symbol: “We zeggen tegen al onze young professionals: kijk vooral wat goed is voor jóuw loopbaan, en dat is om niet te lang bij één partij te zitten.”

“Zo kan iemand als Mathijs bij verschillende organisaties ervaring opdoen met procesdenken en processen beschrijven: de core van ons werk. Belangrijk, want proceseigenaarschap – don’t blame the people, blame the process – moet je echt ervaren. Het is moeilijk uit een boekje te leren. Door in periodes van een half jaar bij verschillende organisaties te zitten, is er voor de young professional voldoende diepgang én voldoende afwisseling. Die combinatie zorgt voor een steile leercurve.” 

Een win-win

Mark kijkt tevreden terug op de samenwerking. “Ik kan iedere organisatie met een specifieke opdracht of een concreet vraagstuk – zoals wij die ook hadden – een young professional aanraden. Maar, je moet je er dan wel bewust van zijn dat er enige begeleiding nodig is. Ik was verrast door de snelheid waarmee Mathijs zich het werk eigen maakte, dat zeker, maar je kunt een young professional zoals hij simpelweg niet in het diepe gooien en verwachten dat-ie meteen zelf kan zwemmen.”

“Om het voor zowel de young professional als je organisatie een succes te maken, is er gewoon wat extra begeleiding nodig. Mathijs heeft bij ons nauw samengewerkt met een senior quality engineer en met de andere, meer ervaren, proces engineer. Dat zorgt nu voor een win-win. En of ik weer voor een young professional zou kiezen? Als we daar het juiste vraagstuk voor hebben wel, ja. Mathijs zou ik in ieder geval zo weer aannemen.” 

Werken bij Symbol

Ook als young professional aan de slag Symbol? Jaarlijks selecteert het bureau vijf junior consultants die met Symbol Academy hun startende carrière een boost geven. Bekijk de vacature Startende Young Professional voor meer informatie.