De beste steden om in te wonen volgens 25.000 mensen wereldwijd

25 augustus 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Londen is de beste stad ter wereld om te vertoeven, gevolgd door New York en Helsinki. Dat blijkt uit een nieuwe ranglijst van adviesbureau Boston Consulting Group.

Consultancykantoren die een ranglijst publiceren van steden of landen waar je het beste kunt wonen en werken: het is beslist geen nieuwigheid. En bovendien stemmen de uitkomsten van de verschillende lijstjes meer dan eens niet met elkaar overeen.

Zo is New York City volgens de experts van adviesbureau Kearney de stad waar je het beste leven zult hebben, terwijl de onderzoekers van Mercer je meerdere keren naar Wenen zullen sturen. Is het eigenlijk wel mogelijk om objectief vast te stellen welke stad over de hele linie genomen de beste is?

De beste steden om in te wonen volgens BCG

Volgens de adviseurs van Boston Consulting Group luidt het antwoord op deze vraag: ‘ja’. In hun rapport – dat luistert naar de naam ‘Cities of Choice’ – laten ze weten het anders aan te pakken dan hun voorgangers en concurrenten. En wel door flink in te zetten op empirisch bewijs, benadrukken de onderzoekers. David Hume en zijn navolgers zouden trots zijn geweest.

BCG maakte voor het opstellen van zijn nieuwste ranglijst onder meer gebruik van de input van 25.000 respondenten uit 80 steden, verspreid over de hele wereld. Daarnaast vergeleken de onderzoekers de kanshebbende steden op basis van maar liefst 155 statistische indicatoren – zoals de huisprijs per vierkante meter, het aantal nabije voorzieningen en het aantal kilometers aan metrorails per inwoner.

Op basis van al die data komt Londen als winnaar uit de bus. Maar om welke reden verslaat de Britse hoofdstad – die inmiddels geen onderdeel meer is van de EU, wat je toch als nadeel zou kunnen zien – onder andere New York City (2), Helsinki (3), Kopenhagen (4) en Abu Dhabi (5)?

Volgens de onderzoekers komt dat door drie aspecten. Ten eerste heeft Londen in vergelijking met zijn concurrenten een zeer omvangrijke vrijetijdssector. Zo heeft Londen bijvoorbeeld 250 restaurants per 100.000 inwoners, terwijl New York City blijft steken op 150.

Daarnaast is Londen volgens de onderzoekers een bijzonder inclusieve stad. Zo zei 68% van de vrouwelijke respondenten dat Londenaars gelijke kansen hebben, ongeacht hun geslacht, etniciteit of seksuele voorkeur. In de andere vier steden uit de top vijf ging het gemiddeld genomen om slechts 51%.

Ten derde heeft Londen een bijzonder uitgebreid openbaarvervoersnetwerk. Slechts 8% van de inwoners van de Britse hoofdstad laat de onderzoekers weten dat het treinstation of de metro- of bushalte te ver van hun huis of werkplek ligt – in de andere vier steden uit de top vijf gaat om 20%.

En speelt Nederland nog een rol? Ja hoor: Amsterdam moet het volgens BCG doen met de vijftiende positie. Onze hoofdstad scoort echter wel goed op een van de vijf hoofdpijlers: sociaal kapitaal. Deze behelst onder andere de deelpijler veiligheid. En daarmee zit het hier inderdaad wel snor: volgens het gerenommeerde weekblad The Economist is Amsterdam de veiligste stad van Europa.