De duurste steden ter wereld om in te leven en werken
Wereldwijd is Asjchabad – de hoofdstad van Turkmenistan – de duurste stad om te leven voor professionals die in het buitenland werken (of: expats). De reden hiervoor: zeer ongunstige wisselkoersen. Dat blijkt uit een studie van Mercer.
Voor hun onderzoek becijferden de onderzoekers de levensonderhoudskosten voor expats in meer dan 400 steden over de hele wereld. Naar voren komt dat het voor professionals die in het buitenland werken met name duur is om te leven in Azië: vijf steden uit de top tien liggen in het werelddeel.
Op plek twee staat Hongkong, dat vorig jaar de lijst aanvoerde. Het Japanse Tokio staat vierde en is in vergelijking met 2020 één plaats gezakt. Shanghai en Singapore bezetten respectievelijk de zesde (vorige editie: 7) en de zevende (vorige editie: 5) positie. De Chinese hoofdstad Beijing neemt de negende plaats in – één plek hoger dan in 2020.
Valutaschommelingen
Na Zwitserland – met Bern (10), Genève (8) en Zurich (5) – heeft China de meeste steden in de top tien. Ook daarbuiten scoort het land hoog. Zo hebben alle steden op het vasteland van China dit jaar – in vergelijking met 2020 – een hogere positie op de ranglijst ingenomen. Volgens Mercer komt dat vooral door de wisselkoers van de Chinese renminbi ten opzichte van de Amerikaanse dollar (die als de baseline geldt voor de analyse).
Ook Amsterdam staat dit jaar door valutaschommelingen flink hoger in de lijst: de stad is gestegen van plek 64 naar plaats 44. “De sprong wordt voornamelijk veroorzaakt door de waardestijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar”, zegt Ellen van Arenthals, werkzaam bij Mercer in Nederland als Senior Consultant Global Mobility.
Valutaschommelingen hebben dus invloed op de levensonderhoudskosten voor expats. In extreme mate is dat van toepassing op Asjchabad, dat deze ranglijst aanvoert. Turkmenistan wordt namelijk geteisterd door hyperinflatie, waardoor de Turkmeense manat bijna niks waard is. Hierdoor is het importeren van voedsel en grondstoffen zeer prijzig. Dit maakt leven in Asjchabad voor expats bijzonder duur.
Beiroet nijpend derde
Wat verder opvalt in deze editie van het onderzoek van Mercer is de positie van Beiroet. De hoofdstad van Libanon bezet dit jaar de derde plek in de lijst. En dat is flink anders dan vorig jaar. Toen stond Beiroet op plaats vijfenveertig, wat overeenstemt met een sprong van maar liefst tweeënveertig plekken. De reden hiervoor: het land verkeert momenteel in zeer diepe miserie.
Eind 2019 ontstond in Libanon een financiële crisis. In maart 2020 kwam daar de coronapandemie bovenop. Weer enkele maanden later vond er een grote explosie plaats in de haven van Beiroet – volgens de Universiteit van Sheffield “de grootste niet-nucleaire explosie van deze eeuw”.
En inmiddels is de lokale munt (het Libanees pond) meer dan negen keer gedevalueerd ten opzichte van de dollar. Omdat het land voor levensonderhoud voor een groot gedeelte afhankelijk is van import is het anno 2021 bijzonder prijzig om te leven in Beiroet.
De vijfentwintig duurste steden om te leven in 2021:
- Asjchabad (Turkmenistan)
- Hongkong (China)
- Beiroet (Libanon)
- Tokio (Japan)
- Zurich (Zwitserland)
- Shanghai (China)
- Singapore (Singapore)
- Genève (Zwitserland)
- Beijing (China)
- Bern (Zwitserland)
- Seoul (Zuid-Korea)
- Shenzhen (China)
- Ndjamena (Tsjaad)
- New York City (Verenigde Staten)
- Tel Aviv (Israël)
- Kopenhagen (Denemarken)
- Guangzhou (China)
- Londen (Verenigd Koninkrijk)
- Lagos (Nigeria)
- Libreville (Gabon)
- Los Angeles (Verenigde Staten)
- Taipei (Taiwan)
- Osaka (Japan)
- Abidjan (Ivoorkust)
- San Francisco (Verenigde Staten)