De duurste en goedkoopste steden om in te wonen

12 juni 2020 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hongkong is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot de duurste stad ter wereld om te wonen. Amsterdam staat op plaats 65, terwijl Tunis naar voren komt als de goedkoopste stad is om in te leven.

Hongkong, een land met circa 7 miljoen inwoners, voert de lijst aan van de het jaarlijks Cost of Living onderzoek van internationaal HR-adviesbureau Mercer. Vlak achter Hongkong staan Asjchabad en Tokio.

In de top tien staan daarnaast drie Europese steden, maar deze liggen wel allemaal in Zwitserland: Zürich (4), Bern (8) en Genève (9). Verder bestaat de top tien uit Singapore (5), New York (6), en de Chinese steden van Shanghai (7) en Peking (10).

Amsterdam

Amsterdam staat bij deze editie van het onderzoek op plek 64. Twee jaar geleden had de Nederlandse hoofdstad nog een plaats in de top 50 van duurste steden wereldwijd. Vorig jaar verloor de stad al acht plaatsen, dit jaar nog eens zes.

“De daling van Amsterdam op de ranking valt te verklaren: in andere steden is het de afgelopen periode duurder geworden ten opzichte van onze hoofdstad. “In vergelijking met het voorgaande jaar zijn de prijzen in Amsterdam minder hard gestegen”, zegt Sabine Rock-Speelman van Mercer.

Daarnaast speelt volgens Rock-Speelman ook de verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar een rol. “Goed nieuws dus voor de Nederlandse economie, want op deze manier wordt het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijk om zich in Amsterdam te vestigen. Voor hen betekent het een hoge kwaliteit van leven zoals goede infrastructuur en onderwijs tegen relatief lage kosten.”

De goedkoopste steden ter wereld

Acht van de tien goedkoopste steden om te leven bevinden zich in Afrika of Azië. Helemaal onderaan in de lijst staat Tunis, dat volgens het onderzoek de goedkoopste plek is om te wonen. Net daarboven staan Windhoek (Namibië), Tasjkent (Oezbekistan) en Bisjkek (Kirgizië).

Andere steden waar het zeer goedkoop wonen en werken is zijn Karachi (Pakistan), Banjul (Gambia), Tbilisi (Georgië), Skopje (Noord-Macedonië), Lusaka (Zambia) en Islamabad (Pakistan).