BCG en McKinsey partner van Zero Carbon Shipping-denktank

16 juli 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Adviesbureaus Boston Consulting Group en McKinsey & Company hebben zich als partner aangesloten bij het Maersk Mc-Kinney Møller Center (MMMC) for Zero Carbon Shipping.

Met behulp van een donatie van de A.P.Møller-stichting werd in 2020 het MMMC opgericht door de Deense containerrederij Maersk. Het onderzoeksinstituut – met hoofdkantoor in Kopenhagen – heeft als doel om de CO2-emmissie van de scheepsvaartwereld te verminderen. Daartoe faciliteert het MMMC onderzoek en kennisuitwisseling.

En dat is hoog nodig, want de scheepvaartsector is verantwoordelijk voor circa 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Ter vergelijking: Nederland is verantwoordelijk voor 0,47% van de mondiale CO2-emissie. Om de verdere opwarming van de aarde te beperken streeft de sector naar het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk – een complexe taak die eveneens externe kennis en expertise vereist. 

BCG en McKinsey partner van Zero Carbon Shipping denktank

Binnen het nastreven van de klimaatambities van de scheepvaartsector vervult het MMMC de rol van coördinator en verbinder. Zo heeft het instituut reeds partnerschappen gesloten met verschillende organisaties, waaronder Boston Consulting Group en McKinsey & Company. De twee strategiekantoren zijn sinds kort officieel kennispartner van het MMMC.

Kennispartners van het Deense onderzoeksinstituut dragen actief bij aan het identificeren en ontwikkelen van innovaties die de scheepsvaartsector helpen in zijn duurzaamheidstransitie, laat het MMMC op zijn website weten.

“Onze partners hebben een vast plek binnen ons instituut en werken samen met partijen uit de maritieme wereld aan de duurzaamheidsdoelstellingen”, aldus MMMC. “We geloven dat het tijd is om de krachten te bundelen, de ontwikkeling van oplossingen te versnellen en de transformatie naar een klimaatneutrale scheepvaartsector te stimuleren.”

Beide adviesbureaus hebben veel expertise op het gebied van duurzaamheid. Zo is BCG op dit moment betrokken bij een gigantisch waterstofproject in Denemarken, terwijl McKinsey samenwerkt met het World Economic Forum om de mondiale energietransities in kaart te brengen. En dit zijn slechts twee voorbeelden uit de rijke portofolio’s van beide kantoren. 

“Door onze krachten te bundelen kunnen we samen een uniek en impactvol perspectief bieden op deze complexe uitdaging, die niet door individuele actoren kan worden overwonnen, maar enkel door samen actie te ondernemen”, aldus BCG-partner Peter Jameson.

De partnergroep van MMMC kent naast de twee consultancybureaus circa twintig andere leden – waaronder het Japanse conglomeraat Mitsubishi, het Duitse elektronicaconcern Siemens, de Britse kustwacht, het Amerikaanse classificatiebureau ABS en het Franse olie- en gasbedrijf Total.