Drie nieuwe consultants over starten bij Student Consultant

05 juli 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Student Consultant heeft in de afgelopen maanden meerdere nieuwe consultants verwelkomd, waaronder het trio Chela Loeters, Diederik Dekkers en Steyn Oversteegen. Zij vertellen over hun eerste maanden bij het door studenten gerunde adviesbureau. 

Wanneer studenten na een grondig selectieproces aan de slag gaan bij Student Consultant volgen ze direct een aantal ‘core-trainingen’. Deze trainingen worden op twee zaterdagen gegeven door consultants die al langer werkzaam zijn bij Student Consultant en ervaren consultants van L&vS Group (de organisatie achter BluPoint en Adaptif).

Tijdens deze core-trainingen worden de kersverse consultants basisvaardigheden bijgebracht zoals project- en stakeholdermanagement, rapporteren en presenteren. Ook raken ze tijdens de trainingen bekend met de werkwijze van Student Consultant.

Chela Loeters, Diederik Dekkers en Steyn Oversteegen - Student Consultant

De core-trainingen werden georganiseerd door Fleur Bongaerts die bijna een jaar actief is bij Student Consultant. Fleur vertelt hierover: ‘’Bij Student Consultant hebben we de persoonlijke ontwikkeling van onze consultants hoog in het vaandel staan. Zelf vind ik het met name erg leuk om via trainingen de interactie met de groep op te zoeken en zo bij te dragen aan de kennisoverdracht binnen Student Consultant.” 

Voor de inhoud van de trainingen werkte ze samen met Mathijs Weegink van BluPoint, die jaren ervaring heeft als consultant. Chela vertelt hoe ze deze trainingen beleefde: “De eerste core-training was met een kleine groep op kantoor. Het was leuk om de anderen te ontmoeten en ik heb veel geleerd.” 

“In de ochtend lag de focus op de werkwijze van Student Consultant, waarna we de opgedane kennis in de middag konden toepassen op de eerste helft van een case. Deze case ging over een transitie in de productielijn van een organisatie. We gingen in op verschillende persoonlijkheidstypes en functies binnen een organisatie en hoe we daar het beste mee om kunnen gaan.” 

“Na de eerste dag kregen we de opdracht om een presentatie voor te bereiden voor de volgende core-training om zo ook aan onze presentatieskills te werken. De tweede dag kon ik helaas niet op kantoor aanwezig zijn, maar door ieders ervaring met online werken kon ik vanaf thuis alsnog meedoen. Zo heb ik niets hoeven missen!”

Ook Diederik blikt met plezier terug: “De tweede training bouwde voort op de eerste training. Voor deze training hadden we zelf een korte presentatie voorbereid over een case die Student Consultant in het verleden heeft gedaan. Hier kon ik al veel van de vaardigheden van de week ervoor toepassen, zoals vaardigheden op het gebied van rapporteren en presenteren.”

“Daarnaast hebben we ons veel gericht op persoonlijkheidstypen en welke deze rol spelen binnen een organisatie. Zo leer je jezelf beter kennen en kun je beter inspelen op de behoeftes van de klant en hoe zij graag werken. Wederom een erg interessante dag!” 

Betrokken bij de strategie van Student Consultant

Na de twee trainingsdagen werden de drie nieuwe consultants direct meegenomen in de vorming van de strategie van Student Consultant. Er werden strategiesessies gepland met het gehele team, waarin nagedacht werd over de missie, visie en strategie van Student Consultant.

“Ik vind het fijn dat ik direct mee word genomen in de besluitvorming binnen Student Consultant”, vertelt Chela hierover. “Hierdoor heb ik meteen veel affiniteit met wat we doen en voel ik me een waardig deel van het team. Daarnaast heeft deze dag mijns inziens veel creatieve ideeën naar voren gebracht die we de komende tijd kunnen gaan implementeren. Het voelde als een warm bad om te mogen meedenken binnen deze leuke groep!” 

Op een project

Na een volledige onboarding bij Student Consultant kon Steyn direct beginnen aan een project op de afdeling actuariaat bij een pensioenuitvoerder. “Het mooie aan dit project vind ik het combineren van kennis vanuit mijn studie en de consultancyvaardigheden die ik vanuit Student Consultant meekrijg. Zo kan ik met mijn studieachtergrond in finance en actuariaat van toegevoegde waarde zijn in de ondersteuning van de werkzaamheden op de afdeling.” 

“Mede door de trainingen vanuit Student Consultant en de goede begeleiding van Matthijs [van BluPoint] kan ik meedenken en adviseren over processen binnen de organisatie om zo samen met de klant verbeteringen te realiseren.” 

Ook Diederik kon meteen starten bij een project voor een opdrachtgever. Hij legt uit: “Tijdens de start van het project had ik direct veel aan de opgedane vaardigheden op het gebied van project- en stakeholdermanagement. Daarna kwamen de trainingen op het gebied van rapporteren en presenteren uitstekend van pas!”

Sociale aspecten tijdens corona

Naast het leerzame en interessante aspect van het werk is Student Consultant ook een plek waar studenten veel plezier hebben. “De trainingsdagen eindigden al met een kleine borrel op afstand”, zegt Chela. “Ook hebben we al deelgenomen aan de eerste ‘fun-activiteit’. We zijn met heel Student Consultant gaan paintballen. Vervolgens zijn we lekker gaan barbecueën en de dag werd afgesloten met een gezellige borrel!”