Sommige EY-partners bezorgd over West-Europese consolidatie
EY’s leiderschapsteam werkt momenteel aan plannen om zijn Europese executive board en governance te centraliseren. Doel van deze stap is het verbeteren van de grensoverschrijdende samenwerking en het optimaliseren van de financiën. De plannen worden volgens ingewijden echter niet door alle partners met evenveel gejuich ontvangen.
Net als de overige Big Four-kantoren is EY georganiseerd in een federaal model, wat inhoudt dat elk landenkantoor zowel op financieel als organisatorisch vlak betrekkelijk autonoom opereert.
Een voordeel daarvan is dat aansprakelijkheid voor een mogelijk schandaal in een land de organisatie niet ook buiten de landsgrenzen raakt (denk bijvoorbeeld aan accountancyschandalen). Een belangrijk nadeel is echter dat er geen optimale verdeling is van het geld en overige middelen.
Met de transitie naar een centrale aansturing van de organisatie in West-Europa streeft EY ernaar om effectiever en efficiënter te opereren.
Deze nieuwe centrale organisatie zou moeten bestaan uit 25 van EY’s West-Europese en Noord-Afrikaanse kantoren, waaronder Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Spanje (maar niet het Verenigd Koninkrijk, Ierland of Scandinavië). Gezamenlijk beschikken deze locaties over zo’n 27.000 professionals die zo’n $4,7 miljard aan jaarlijkse omzet genereren.
De consolidatieplannen werden in februari aangekondigd. Inmiddels, enkele maanden later, bericht The Financial Times dat de plannen intern op weerstand stuiten. De belangrijkste zorg die wordt geuit? Dat de partners van EY mogelijk moeten opdraaien voor de kosten van het Wirecard-schandaal in Duitsland. Volgens een ingewijde die sprak met The Financial Times, verzetten Franse partners “zich fel” tegen de plannen.
EY waren jarenlang de auditor van het in München gevestigde Wirecard. Vorig jaar ging het bedrijf over de kop nadat bekend werd dat zo’n €1,9 miljard op de balans was ‘kwijtgeraakt’ in de boeken. Dit schandaal markeerde een van Europa’s grootste accountancyfraudes ooit, en sindsdien vermoedt de Duitse audit-toezichthouder dat EY-partners ervan op de hoogte moeten zijn geweest dat zij in 2017 een “feitelijk onjuiste” audit op Wirecard hebben gedaan.
Volgens een medewerker die betrokken is bij het reorganisatieplan zijn de angsten onder de EY-partners echter ongegrond. “EY blijft verdeeld in afzonderlijke rechtspersonen in de betrokken landen”, aldus de woordvoerder.