CFO Capabel helpt Damen Shipyards met financiële turnaround

17 juni 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

In 2019 installeerde Damen Shipyards een nieuw vijfkoppig managementteam voor zijn Shiprepair & Conversion-divisie. Deze praktijk was verlieslatend en een herstructureringsplan werd opgesteld om het tij te keren.

Voor ondersteuning bij deze transformatie besloot de CEO van de divisie, Ton Remmelzwaan, om een specialist in turnaround en financieel management aan boord te halen. Dit werd John-Harold Every, die jarenlage ervaring heeft opgedaan als interim CFO en financieel adviseur. Every is partner bij CFO Capabel en is een voormalig GE Capital-bestuurder en EY-adviseur.

De ervaren bestuurder kan bogen op uitgebreide kennis van het Nederlandse bedrijfsleven en de omgang met uiteenlopende stakeholders, waaronder overheids- en toezichthoudende instanties, ondernemingsraden en pensioenbesturen. Every heeft ruime expertise op het gebied van herstructurering, reorganisatie, verandering en commerciële optimalisatietrajecten.

John-Harold Every, Financieel adviseur bij Damen Shipyards

Vanuit CFO Capabel ondersteunt Every het oer-Hollandse familiebedrijf – dat wereldwijd zo’n 13.000 professionals telt – bij een herfinancieringstraject met de banken en het ontwikkelen van een vijfjarenperspectief voor de Shiprepair & Conversion-tak.

Deze tak houdt zich bezig met het onderhoud en de scheepsreparaties en het ombouwen van schepen, zodat ze voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden. De Shiprepair & Conversion-divisie telt ongeveer 1.350 professionals, verdeeld over tien werven in Nederland, België, Frankrijk en Curaçao.

Door zijn uitgebreide financiële ervaring spreekt Every volgens Remmelzwaan de “taal van de banken”, waardoor hij in staat is om de businessplannen voor de banken begrijpelijk te maken.

Ook heeft Every geholpen bij het stroomlijnen van de financiële rapportages van de in totaal tien werven van Damen Shipyards. Voorheen rapporteerden deze allemaal afzonderlijk van elkaar en kende ieder werf een eigen managementteam en financeteam. Inmiddels staat er een efficiënt en centraal rapportageproces.

“John-Harold is heel betrokken, het voelt niet als een interim-CFO omdat hij een houding heeft van: ‘We gaan het fixen’. Heel ondernemend dus.” 

Tot slot is Every vanuit zijn financiële expertise betrokken bij de herstructurering van de Rotterdams werven van Damen Shipyards. In Rotterdam is het MT in dat kader intensief in gesprek met de ondernemingsraden om dat in goede banen te leiden. Every zorgt daar voor de financiële toelichting, ook na de reorganisatie.

“John-Harold ondersteunt het MT optimaal met het nemen van beslissingen. Soms door de waarschuwende vinger op te steken als wij iets te enthousiast zijn en hij even de rationele check hanteert. Dat doet hij heel goed”, vertelt Ton Remmelzwaan over de toegevoegde waarde van Every. 

“Daarmee helpt hij dus ook op strategisch vlak met de finance-/organisatiebril op, om ervoor te zorgen dat de juiste beslissingen worden genomen. De lastigste opgave is immers om alle stakeholders te bedienen en toch voortgang te boeken en beslissingen af te dwingen.”

In navolging van het project is Every momenteel nog altijd als parttime financieel adviseur betrokken bij de transformatie van Damen Shipyards Shiprepair & Conversion.