Flux Partners ondersteunt VolkerRail bij uitbreiding van opstelterrein

27 mei 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ProRail heeft VolkerRail geselecteerd voor de uitbreiding van opstelterrein Westhaven. Consultants van Flux Partners waren betrokken tijdens het aanbestedingstraject en blijven als partner van VolkerRail aan boord in de inmiddels opgestarte ontwerpfase.

De uitbreiding van opstelterrein Westhaven is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Dit programma speelt in op de groeiende behoefte voor treinverbindingen tussen grote stations in ons land, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.

Waar de coronacrisis een duidelijke rem heeft gezet op het aantal treinreizigers, verwachten ProRail en NS dat op er lange termijn meer behoefte zal zijn dan het treinnetwerk nu aankan. En dus worden nieuwe sporen aangelegd, stations uitgebreid en vernieuwd, en tegelijk nieuwe technologieën ingepast om het treinvervoer veilig te houden.

Flux Partners ondersteunt VolkerRail bij uitbreiding van opstelterrein

Met deze maatregelen wordt het vanaf 2023 mogelijk om het aantal treinen tussen grote steden – bijvoorbeeld Amsterdam en Eindhoven – op te schroeven van vier naar zes per uur.

Volgens ProRail verdienen de investeringen zich dubbel en dwars terug. “Een snel en hoogfrequent spoornetwerk versterkt de aantrekkingskracht van het spoor en vergroot de keuzevrijheid in mobiliteit. Ook maakt het economische en culturele ontwikkelingen mogelijk.”

Het project Opstelterrein Westhaven is een van de vijf projecten van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, waar momenteel hard aan wordt gewerkt. Dit project beoogt de capaciteit van het Opstelterrein Westhaven te vergroten met circa 110 reizigerswagons. Dit wordt gerealiseerd door het aanleggen van een nieuw opstelterrein voor reizigerstreinen op een onbebouwde strook grond naast het bestaande goederen-opstelterrein.

Een opstelterrein is in feite een parkeerplaats voor treinen. Deze worden gebruikt op momenten dat de treinen niet nodig zijn om reizigers te vervoeren, meestal ’s nachts. Op deze parkeerplaatsen – die meestal zijn gesitueerd bij de grotere stations of aan het begin- of eindpunt van een langer treintraject – worden treinen ook onderhouden en schoongemaakt.

Om de juiste partner voor dit project te vinden, schreef ProRail een openbare aanbesteding uit. Deze werd gewonnen door VolkerRail, een werkmaatschappij van VolkerWessels die zich bezighoudt met onderhoud van sporen, evenals met nieuwbouw en het vernieuwen van (delen van) het spoorwegnet. VolkerRail werd gedurende de tenderfase geadviseerd door tenderexperts van Flux Partners, die de kwalitatieve documenten voor de aanbesteding opstelden.

Momenteel bevindt het plan zich in de ontwerpfase. Naar verwachting zal in november van dit jaar de schop in de grond gaan. Flux Partners is nog steeds aan boord als adviseur en gaat in deze fase onder meer ondersteunen bij het binnenhalen van de benodigde vergunningen.