Aantal vrouwen in management voor het eerst boven de 30%

08 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor het eerst in de moderne geschiedenis is het aandeel van vrouwen met een hogere leidinggevende functie in bedrijven in het middensegment wereldwijd de 30% overschreden.

Toen Grant Thornton in 2004 startte met het bijhouden van het aantal vrouwen in senior managementrollen, bekleedden vrouwen slechts 19% van alle leidinggevende functies wereldwijd. Sindsdien is dit percentage gestaag gestegen, om het afgelopen jaar uit te komen op 31%. 

In 2020 werd nog een belangrijke mijlpaal bereikt: wereldwijd hebben negen op de tien bedrijven inmiddels ten minste één vrouw in hun senior managementteams. Ter vergelijking: in 2017 lag dat aandeel op ongeveer twee derde – 66% van de bedrijven had destijds ten minste één vrouwelijke leider.

Regional proportion of leadership roles held by women in 2021, and position relative to the 30% tipping point

Een andere bemoedigende uitkomst van het Grant Thornton-rapport betreft het soort leidinggevende functies dat vrouwen bekleden. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal vrouwen in operationele C-suite functies in vergelijking met vorig jaar is gestegen: het aantal vrouwelijke CEO’s is met 6 procentpunten gestegen tot 26%, het aantal vrouwelijke CFO’s is eveneens met 6 procentpunten gestegen, tot 36%, en het aantal vrouwelijke COO’s is met 4 procentpunten gestegen tot 22%.

Volgens Karin van Wijngaarden, partner bij Grant Thornton in Nederland, speelt Covid-19 tot op heden een stuwende rol voor vrouwen in topmanagement. “Met de normalisering van telewerken worden werkgevers steeds flexibeler over hoe, waar en wanneer werknemers hun werk doen.” 

Meer dan twee derde (69%) van de respondenten onderschrijft deze lezing. Zij zijn van mening dat de nieuwe werkpraktijken als gevolg van Covid-19 het carrièretraject van vrouwen op lange termijn ten goede zullen komen. Dit ondanks mogelijk belemmerende factoren die te maken kunnen hebben met de flexibiliteit die werken op afstand biedt.

Change in the proportion of women in senior management across regions

“Het is geruststellend dat 92% van de bedrijven wereldwijd zegt actie te ondernemen om de betrokkenheid en inclusie van hun werknemers te garanderen tegen de negatieve achtergrond van de pandemie”, voegt Van Wijngaarden toe. 

Tegelijkertijd waken de onderzoekers voor te vroeg juichen “Deze winst kan gemakkelijk verloren gaan.” De onderzoekers raden organisaties aan om zich te blijven focussen op de aspecten op basis waarvan waarvan vrouwen zich richting topfuncties kunnen blijven bewegen, ondanks de pandemie.