Circulaire startup De Clique versnelt dankzij subsidie

10 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Clique verwerkt organische reststoffen van Utrechtse ondernemers tot nieuwe producten en wil met behulp van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) zijn activiteiten uitrollen binnen andere steden. PNO Consultants heeft De Clique succesvol ondersteund bij de aanvraag van een EFRO-subsidie.

De Clique, in 2019 opgericht door Anja Cheriakova en Bas van Abel, haalt restproducten zoals koffiedik en voedselresten op en gebruikt deze als basis voor nieuwe producten zoals brood, zeep en bier. Een deel hiervan verkoopt het bedrijf vervolgens terug aan zijn leveranciers, waardoor sprake is van een circulair businessmodel.

Groeiambities

Op dit moment verzamelt De Clique afval in bij meer dan 60 organisaties, waaronder Hoog Catharijne, TivoliVredenburg en de Universiteit Utrecht. Eind 2021 verwacht de startup maandelijks meer dan 130 ton aan reststromen te kunnen ophalen en hoogwaardig te kunnen verwerken.

Circulaire startup De Clique versnelt dankzij subsidie

En daar blijft het niet bij. Zo wil De Clique met ondersteuning van een EFRO-subsidie zijn activiteiten uitbreiden. ‘‘Met deze subsidie kunnen we het ontwikkelen van nieuwe producttoepassingen een boost geven en onze service opschalen, waarmee we tot ver buiten de regio impact zullen maken”, vertelt medeoprichter Cheriakova.

Hulp van buitenaf

Zo’n anderhalf jaar geleden zocht De Clique contact met PNO voor hulp bij het verkrijgen van publieke financiering. Na enkele gesprekken nam het adviesbureau het aanvraagproces uit handen. “Dit heeft ervoor gezorgd dat wij ons in een lastige periode konden blijven focussen op de bedrijfsvoering. Wij zijn erg blij dat wij met deze subsidie nu verder aan ons concept kunnen bouwen”, aldus medeoprichter Van Abel. 

Ook Eric de Vries, consultant bij PNO, kijkt terug op een succesvolle samenwerking: “Door het snel kunnen schakelen met deze inspirerende ondernemers hebben wij in korte tijd een volledig en kwalitatief hoogwaardig voorstel kunnen realiseren dat uiteindelijk positief is beschikt.” 

Momenteel kijken de circulaire startup en PNO samen naar nieuwe financieringsmogelijkheden om de activiteiten van De Clique verder uit te breiden.