PNO Consultants helpt SusPhos bij aanvraag WBSO-subsidie

18 februari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het in Amsterdam gevestigde SusPhos is een chemiebedrijf dat zich toelegt op het opwaarderen van fosfaatrijke afvalstromen. Ten aanzien van subsidies voor zijn innovatieve research & development-diensten wordt het bedrijf bijgestaan door adviseurs van PNO Consultants. Een praktijkcase.

SusPhos werd opgericht in maart 2019 en focust zich op verschillende fosfaatrijke afvalstromen zoals rioolwater. “Wij halen het fosfaat eruit en maken er hoogwaardige materialen van zoals vlamvertragers voor in kleding of in tafels, maar ook kunstmest”, legt medeoprichter en CEO Marissa de Boer uit.

Na zo’n negen maanden bezig te zijn geweest met het ontwerpen en bouwen van een concept, was eind 2019 een zogeheten ‘pilot plant’ (proeffabriek) klaar om in de praktijk te worden getest. Deze is gebouwd bij Paques in Balk en is vervolgens verhuisd naar Leeuwarden, waar de pilot ging draaien.

“We zijn echt de laatste hand aan het leggen aan de pilot”, vertelt De Boer. “Elektriciteitsdraden trekken en dan kunnen we starten. Het is een spannende tijd, want we gaan nu vanuit het lab naar een drie zeecontainers grote pilot plant.”
PNO Consultants helpt SusPhos bij aanvraag WBSO-subsidie

Omdat het pilotproject in aanmerking kwam voor een WBSO-subsidie, ging het bedrijf op zoek naar een adviseur die hen bij de aanvraag daarvan kon ondersteunen. WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale innovatieregeling vanuit de overheid, bedoeld om het bedrijfsleven te stimuleren tot productinnovaties. Het kabinet stelt jaarlijks in het Belastingplan het budget voor de WBSO vast.

Met de WBSO-subsidie wilde SusPhos allerlei onderzoeksvragen verder uitkristalliseren. “We gaan nu van een glazen reageerbuis naar een RVS-reactor. Hoe kunnen wij het proces dat op labschaal goed werkt, opschalen en welke technische hordes en kansen komen daarbij kijken? Hoe gaat het met de warmteontwikkeling? Hoe zit het met de opstapeling van vervuiling? Deze onderzoeksvraagstukken hebben we meegenomen in de aanvraag”, aldus De Boer.

PNO Consultants werd aan boord gehaald, en met hun ondersteuning is de WBSO-subsidie voor kalenderjaar 2020 uiteindelijk toegewezen. De Boer zegt hierover: “We wilden in 2020 de pilot realiseren en dankzij de WBSO is dat gelukt, want we hebben de WBSO ook gebruikt voor de aanschaf van materialen voor de bouw van de pilot.”

Terugkijkend op wat dit voor de firma heeft betekend, zegt De Boer: “Heel veel, omdat financiering altijd een issue is bij een startup. De WBSO drukt de vaste lasten voor R&D en dat is natuurlijk prettig, omdat R&D niet meteen winst oplevert. Het gaf ons ruimte om na te denken of we misschien ook iets anders konden doen om onze R&D te versterken. En het gaf ons ruimte in de planning.”

Ondertussen is SusPhos flink doorgegroeid. Het bedrijf heeft extra financiering weten aan te trekken en heeft een aantal awards binnengesleept, waaronder de Rabo Duurzame Innovatieprijs, na eerder al de 2019-edities van de Gouden Kiem en de Amsterdam Science & Innovation Award te winnen.