PNO Consultants begeleidt PeelPioneers bij subsidieaanvraag

05 november 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd

PeelPioneers heeft een miljoenensubsidie verkregen voor een nieuwe schillenverwerkingsfabriek in Den Bosch. Bij de aanvraag van deze DEI+ subsidie kreeg het bedrijf ondersteuning van PNO Consultants.

PeelPioneers is een circulaire scale-up die bedrijven die schillen afvoeren een 100% circulaire oplossing biedt. Denk bij bedrijven aan supermarkten, horeca en hotels, legt Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers, uit: “Met de groeiende vraag naar versgeperste jus, groeit ook het aantal schillen. Wij maken voedsel van voedsel, waarbij de volledige binnenkomende stroom behouden blijft in de levensmiddelenketen.”

Uitbouw van de capaciteit

Momenteel bouwt PeelPioneers in Den Bosch de grootste schillenverwerkingsfabriek van Europa. Hier gaat PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilogram schillen per dag verwerken, een verdrievoudiging van zijn huidige verwerkingscapaciteit. Het bedrijf wordt in zijn groeiambities geholpen door een DEI+ subsidie, die wordt toegekend aan projecten waarbinnen energie- en klimaatinnovatie een belangrijke rol vervullen. PNO Consultants heeft PeelPioneers de afgelopen maanden ondersteund bij de aanvraag van de subsidie.

De hierboven genoemde DEI+ subsidie kent een omvang van €10 miljoen. Naast de overheid – het ministerie van Economische Zaken – is het bedrag tot stand gekomen door steun van de Rabobank, het Nationaal Groenfonds, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, European Circular Bioeconomy Fund en DOEN Participaties, de financiële partners van de DEI+ subsidie.

PNO Consultants begeleidt PeelPioneers bij subsidieaanvraag

Op dit moment maakt PeelPioneers van schillen onder andere sinaasappelolie en de grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil. Deze ingrediënten worden veelal verwerkt in levensmiddelen, zoals bier van Lowlander en Two Chefs Brewing, citrus muffins, limonade en bonbons. Daarnaast worden de ingrediënten gebruikt in non-food producten zoals schoonmaakmiddelen en cosmetica.

Naast de opschaling van de productie gaat PeelPioneers met de subsidie eveneens de waarde die het haalt uit schillen vergroten. Zo heeft het bedrijf in zijn eigen laboratorium nieuwe producten ontwikkeld van citrusschillen. “Een voorbeeld hiervan zijn voedingsvezels die extra stevigheid en structuur toevoegen aan vleesvervangers, die klaar zijn om in de nieuwe fabriek geïmplementeerd te worden”, aldus Van Stempvoort.

“PeelPioneers is de grootste producent van grondstoffen uit citrusschillen in Noordwest-Europa”, vertelt Bas van Wieringen, medeoprichter van PeelPioneers. “Hiermee spelen we in op de groeiende behoeftes van onze Noordwest-Europese afnemers aan een lokale keten. Dankzij de lokale productie van hoogwaardige voedselingrediënten zijn zij niet langer afhankelijk van seizoensgebonden sinaasappelen of van transport van buiten Europa. Zodoende leveren we een bijdrage aan het reduceren van CO2-uitstoot.”

PeelPioneers startte met een eerste testlijn in Amsterdam. In 2018 opende het bedrijf in het Brabantse Son (nabij Eindhoven) een grotere productielijn voor citrusschillen, om te voldoen aan de snel stijgende vraag. Inmiddels groeit de circulaire scale-up uit zijn jasje en wordt de huidige operatie vanaf 2021 verder geïndustrialiseerd. Het bedrijf breidt dit jaar uit van tien naar dertig medewerkers. PeelPioneers kiest met zijn nieuwe fabriek bewust voor Den Bosch vanwege de daar aanwezige agrifoodbusiness-infrastructuur.

Een prettige samenwerking

“Ik heb PeelPioneers in 2017 in Amsterdam leren kennen, toen het nog een échte start-up was”, laat Eric van Heerwaarden, senior consultant bij PNO Consultants, weten. “De oprichters zagen concrete kansen in de grootschalige verwerking van citrusschillen, maar hadden tegelijkertijd nog geen toegang tot financiering, geen personeel in dienst en geen logistieke operatie om grootschalig schillen in te kunnen nemen.”

“Vanaf de start van ons bedrijf denkt PNO naar volle tevredenheid met ons mee bij de verwerving van subsidies. In de eerste jaren lag onze focus vooral op de technische validatie van ons concept, waarbij we succesvol gebruik hebben gemaakt van instrumenten als de WBSO en de MIT-haalbaarheid en -R&D-samenwerking. Mede dankzij deze subsidies hebben we uiteindelijk in Son een succesvolle pilot kunnen uitvoeren en ons businessmodel kunnen valideren”, vult Van Wieringen Van Heerwaarden aan.

“Vanaf de start van ons bedrijf denkt PNO naar volle tevredenheid met ons mee bij de verwerving van subsidies.”
– Bas van Wieringen, medeoprichter van PeelPioneers

Van Wieringen legt uit waarom de DEI+ subsidie zo goed aansluit bij de ambities van PeelPioneers: “In het voorjaar van 2019 zijn we gestart met het opstarten van de financieringsronde voor de nieuwe verwerkingslijn in Den Bosch. We hebben toen aan PNO gevraagd om te kijken naar mogelijke subsidies voor deze investering.” Van Heerwaarden: “De DEI+ kende destijds nog geen openstelling voor projecten in de circulaire economie, dus hebben we eerst een LIFE-aanvraag aangediend. Helaas werd deze aanvraag afgewezen, omdat de Europese Commissie de voorkeur gaf aan projecten voor andere afvalstromen.”

“In de zomer van 2019 kwam er onverwacht meer ruimte in de DEI+ voor circulaire projecten. Eric wees ons direct na publicatie op de mogelijkheden van de regeling. We hebben toen samen contact gezocht met subsidieverstrekker RVO en ook zij vonden ons project goed passen bij de uitgangspunten van de regeling”, vervolgt Van Wieringen.

Van Heerwaarden voegt toe: “De subsidie werd verdeeld volgens het principe van first-come-first-serve. We hebben razendsnel gewerkt om in september 2019 een hoogwaardig voorstel bij RVO in te kunnen dienen. Uiteindelijk duurde het nog tot de zomer van 2020 voordat RVO voldoende zekerheid had om de subsidie daadwerkelijk toe te kennen. Dit soort trajecten zijn toch vaak een kwestie van lange adem.”

Van Wieringen besluit met een blik op de toekomst: “Komend jaar richten we ons vooral op de bouw van de installatie en de groei van onze eigen organisatie. In 2021 willen we de nieuwe installatie in gebruik nemen. Tegelijkertijd zijn we alweer bezig met de ontwikkeling van nieuwe verwaardingsstappen en uitbreiding naar andere markten, zodat we nog meer impact kunnen realiseren. Uiteraard kijkt PNO hierbij scherp met ons mee!”