Subsidieadviseur PNO Group met Bencis op internationaal groeipad

25 april 2023 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PNO Group heeft een grote investering aangetrokken van private equity-kantoor Bencis Capital Partners. Met de kapitaalinjectie mikt de Nederlandse subsidieadviseur op internationale groei.

Het met zijn hoofdkwartier in Rijswijk gevestigde PNO Group is momenteel actief in negen Europese landen. Daarmee is het binnen het continent een van de grootste bureaus gespecialiseerd in subsidies en innovatiediensten.

PNO bedient opdrachtgevers van alle maten en soorten – corporates, mkb’s, startups, academische organisaties en onderzoeksinstituten – bij het verkrijgen van subsidies op zowel nationaal als Europees niveau. Ook ondersteunt het bureau overheden (waaronder gemeenten) bij het verkrijgen van subsidies van de EU en andere grote subsidieverleners.

Subsidieadviseur PNO Group met Bencis op internationaal groeipad

Vanuit de krachtenbundeling met Bencis Capital Partners gaat PNO Group toewerken naar drie centrale doelstellingen, geeft PNO Group-CEO Peter Zwart aan in toelichting op de deal: opschalen om aan de vraag te voldoen, investeren in verdere professionalisering om de service excellence te verhogen en tot slot een buy-and-build-strategie om de groei aan te jagen.

“Gezien de groeiende internationale vraag, de schaalvergroting van Europese projecten en de legitieme eisen van onze klanten, blijft synergetische groei noodzakelijk om aan de toenemende behoefte aan kwaliteit te voldoen”, aldus Zwart. “PNO Group heeft alles in huis om deze kwaliteit te leveren, en met de steun van Bencis Capital Partners kunnen we dat blijven doen terwijl we verder groeien.”

Na de oprichting in 1985 opereerde PNO Consultants lange tijd als een lokale speler binnen Nederland. Grote stappen in de internationaliseringsstrategie werden gezet in 2007, toen PNO Consultants fuseerde met de Spaanse groep Econet, en in 2019, toen de groep het in Frankrijk gevestigde Arttic overnam. Vorig jaar werd het Italiaanse Innovation Engineering aan de groep toegevoegd.

Vandaag de dag bedient PNO Group jaarlijks met zo’n 400 medewerkers meer dan 2.000 organisaties en 4.000 onderzoeksinstituten. Vorig jaar behaalde het kantoor een topnotering in de ranking ‘Beste Subsidie adviesbureaus van Nederland’.

Jacob Versteeg, een Investment Director bij Bencis Capital Partners, ziet “bijzondere dingen” gebeuren in de markt waarbinnen PNO Group actief is. “Of hun klanten nu op regionale, nationale of Europese schaal werken, ze dragen altijd op een of andere manier bij aan grote thema’s als de energietransitie en het klimaat, zorg en gezondheid, innovatie, economische ontwikkeling en meer.”

“Alleen al om deze reden, maar ook vanwege de enorme professionaliteit die PNO Group in zijn werk toepast, hebben wij veel vertrouwen in de toekomst van het bedrijf en zijn wij verheugd hen te kunnen helpen hun ambities waar te maken”, aldus Versteeg.

Zwart voegt toe dat Bencin Capital Partners vanwege zijn “begrip van de specialistische industrie” waarbinnen PNO opereert “de ideale strategische partner is om PNO Group de komende jaren te helpen uitgroeien tot een toonaangevend Europees subsidie- en innovatieadviesbureau.”

Bencis Capital Partners heeft een meerderheidsbelang genomen in PNO Group. Rond de transactie zijn geen financiële details naar buiten gebracht, maar volgens overnameplatform M&A.nl ligt de dealwaarde ergens tussen de 50 en 100 miljoen euro.

Eerder dit jaar breidde PNO Group uit naar Griekenland met de oprichting van een nieuw kantoor in Athene.