ARTTIC en PNO Consultants vormen 400-man sterke groep na fusie

03 mei 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Twee van Europa’s grotere consultancypartijen actief in het innovatie- en subsidielandschap – PNO Consultants, dat zijn hoofdkantoor in Nederland heeft, en het Franse ARTTIC – hebben hun krachten gebundeld. Door de fusie ontstaat een groep met zo’n 400 consultants en professionals. 

Het in 1985 opgerichte PNO Consultants is een aanbieder van subsidie-, innovatie- en compliancediensten en heeft momenteel zo’n 300 medewerkers in dienst. PNO heeft de afgelopen jaren een sterke footprint opgebouwd in Nederland (Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Groningen, Leeuwarden, Eindhoven, Enschede en Maastricht), België (Brussel en Zaventem), Frankijk (Parijs), Duitsland (Düsseldorf en Leipzig), Italië (Bologna en Rome), Spanje (Barcelona) en de UK (Manchester). Het kleinere ARTTIC, opgericht in 1987, heeft een personeelsbestand van ongeveer honderd professionals, die zijn gevestigd in kantoren in Frankrijk (Parijs en Toulouse), België (Brussel), Duitsland (München en Berlijn), de UK (Derby) en Israël (Tel Aviv).

Uitbreiding footprint, diensten en klantportfolio

Volgens Paolo Salvatore en Annette Ringwald, bestuurders van respectievelijk PNO en ARTTIC, is de fusie voordelig voor de operaties van beide bedrijven, evenals voor de klanten van de twee partners. Om te beginnen breiden PNO en ARTTIC hun geografische netwerk uit, dat complementair is en gecentreerd rondom West- en Zuid-Europa. Voor PNO betekent de fusie een sterke uitbreiding van zijn footprint binnen twee belangrijke Europese economieën waar zijn aanwezigheid tot op heden relatief klein was: Frankrijk en Duitsland. ARTTIC op zijn beurt is juist een toonaangevende speler in zijn thuismarkt Frankrijk, en ook in Duitsland geldt het bedrijf als een van de koplopers onder de innovatie- en subsidieadviesbureaus. Het kantoor zal door de fusie nu toegang krijgen tot drie nieuwe markten. 

Behalve dat de fusie geografische uitbreiding biedt, kan zowel PNO Consultants als ARTTIC door de krachtenbundeling ook zijn dienstenaanbod en klantenportfolio verder verbreden, “wat vooral onze klanten ten goede komt”, merkt Ringwald op. Beide organisaties ondersteunen klanten in zowel de private als publieke sector, met het ontwerpen en uitvoeren van financieringsprogramma’s voor onderzoek en innovatie, innovatiemanagement en compliancediensten.Samenwerking ARTTIC en PNO ConsultantsWaar ARTTIC vooral een sterke focus heeft op de hightechsectoren luchtvaart en veiligheid, richt PNO Consultants zich van oorsprong vooral op de sectoren life sciences & health en energie, klimaat & milieu, waarin het zichzelf  marktleider noemt. “Beide partijen vullen elkaar aan als het gaat om hun expertise en portfolio. Onze gecombineerde expertise, geografische dekking en ruime dienstenaanbod stellen ons in staat onze klanten nog beter van dienst te zijn bij het realiseren van hun innovatie-ambities”, laat Salvatore weten, om daaraan toe te voegen: “De combinatie maakt dat we beter kunnen voldoen aan de groeiende vraag.”

Innovatie strategisch agendapunt

De fusie tussen PNO Consultants en ARTTIC komt op een tijdstip dat innovatie – tegen de achtergrond van de het razendsnel veranderende economische speelveld en digitale disruptie – wereldwijd is verworden tot een van de belangrijkste strategische onderwerpen op de agenda van bestuurders en beleidsmakers. In BCG’s meest recente bestuurdersenquête kwam naar voren dat innovatie de op één na belangrijkste factor is voor het toekomstige concurrentievermogen van een organisatie, waarbij sterke innovators significant betere financiële resultaten weten neer te zetten dan hun concurrenten.

In dit bedrijfsklimaat zien consultancyorganisaties gespecialiseerd in innovatiemanagement, zoals PNO Consultants en ARTTIC, de vraag naar hun dienstverlening toenemen. Naast de wedloop in de private sector, speelt ook de Europese Unie een belangrijke rol in het stimuleren van innovatie, met als belangrijk voorbeeld het zogeheten ‘Horizon 2020’-programma, het grootste financieringsprogramma dat het continent ooit zag – het programma heeft ongeveer €80 miljard aan financiering gereserveerd voor de periode tussen 2014 and 2020.

Zowel PNO Consultants als ARTTIC heeft ervaring met financieringstrajecten binnen het Horizon 2020-programma, en gezien de omvang en scope, ziet Ringwald op dit gebied belangrijke synergieën weggelegd voor de partners: “ARTTIC heeft een sterk trackrecord in het opzetten en beheren van meer dan 400 grootschalige projecten – waarvan 96 met H2020-subsidie – en gezamenlijke R&D-projecten.” PNO Consultants is als partner betrokken bij meer dan 70 innovatieprojecten die door de EU worden gefinancierd, en het bundelen van de eigen capaciteiten met die van ARTTIC zal meer onderscheidend vermogen opleveren, wat leidt tot het kunnen uitvoeren van grotere, meer gespecialiseerde projecten.

Ringwald, die sinds 2001 werkzaam is voor ARTTIC, geeft aan: “Het samen verder kunnen uitbouwen van onze merken en tegelijkertijd profiteren van elkaars kennis en sterke punten maakt me enthousiast en zelfs een beetje ongeduldig om te zien wat voor moois we samen kunnen bereiken.” Ze voegt toe dat bovenop de economische drijfveren, de culturele match tussen beide organisaties een evenzo belangrijke rol heeft gespeeld in het besluit van ARTTIC om te fuseren met PNO. “Tijdens onze onderhandelingen, viel mij het wederzijdse begrip van onze markten en strategie en de menselijk kapitaalpijlers op.”

Salvatore besluit: “Het is ons doel om een van de top aanbieders te worden van innovatie- en subsidieadviesdiensten, voor onder andere corporates, mkb-bedrijven, industriegroepen, onderzoeksinstituten en academische instellingen. Voortbouwend op beide sterke merken, markeert deze deal een enorme stap voorwaarts in het realiseren van onze strategie.”