Groenewout adviseert e-fulfilmentbedrijf bij ontwerp nieuwe DC

04 februari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

E-fulfilmentspecialist Active Ants heeft een nieuw distributiecentrum (DC) van 20.000 vierkante meter in gebruik genomen in Roosendaal. Experts van Groenewout hebben logistieke en bouwkundige expertise geleverd bij de totstandkoming van het ultramoderne complex.

Active Ants, dat werd opgericht in 2012, is een specialist in e-commerce logistiek en e-fulfilment uit Nieuwegein. Het bedrijf telt ongeveer 180 werknemers. Veel van het logistieke werk van Active Ants wordt echter ook uitgevoerd door moderne robots, die fungeren als orderpickers, in samenwerking met het menselijke team. Samen pakken zij duizenden goederen in voor webwinkels. Diverse bekende namen hebben hun webshop uitbesteed aan Active Ants, waaronder VPRO, Dille & Kamille en bierbrouwer Grolsch.

De afgelopen jaren is Active Ants snel gegroeid. Sinds 2018 opereert het onder de vleugels van het Belgische postbedrijf Bpost, dat een meerderheidsbelang heeft in het bedrijf. In lijn met zijn sterke groeiambities, heeft Active Ants de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in innovatieve technologieën en het uitbreiden van zijn logistieke capaciteit.

Groenewout adviseert e-fulfilment bedrijf bij ontwerp nieuwe DC

Voor de toekomst wil de logistieke dienstverlener zich meer gaan richten op cross border e-fulfilment. Zo staat dit jaar onder meer de opening van een filiaal in België op de agenda. Moederbedrijf Bpost wil de komende periode met Active Ants zowel kleine als grote Belgische webshops gaan ondersteunen met een breed spectrum aan oplossingen.

Nieuw hypermodern distributiecentrum

In lijn met de stevige groeiambities is Active Ants onlangs gestart met het inrichten van het gloednieuwe distributiecentrum (DC) in Roosendaal, met een oppervlakte van 20.000 vierkante meter. Het ultramoderne magazijn biedt plek aan tientallen werknemers en meer dan 100 robots. In het gloednieuwe fulfilmentcenter rijden 65 robots rond die de dozen sorteren voor vervoerders. Het personeel van Active Ants zorgt voor het inpakken van de producten in de dozen. 40 robots worden verder ingezet voor de opslag van goederen.

Active Ants-Managing partner Jeroen Dekker licht toe: ”De opslag, orderpicking en het sorteren zijn volledig geautomatiseerd. Voor het orderpicken werken medewerkers efficiënt samen met robots. De retourstroom en de ontvangst van goederen blijven handmatige processen. Deze mechanisering zorgt voor een efficiëntie, een hoge kwaliteit en een prettige werkomgeving voor onze medewerkers.”

Logistieke expertise Groenewout

In aanloop naar de ingebruikname van het nieuwe logistieke centrum schakelde Active Ants al vroeg de hulp in van Groenewout, een logistiek adviesbureau dat zich richt op het ontwikkelen en implementeren van logistieke en supply chain-operaties.

Groenewout heeft ondersteuning geboden bij zowel logistieke als bouwkundige aspecten en begeleidde Active Ants bij de conceptuele ontwerpkeuzes en leveranciersselectie voor het gloednieuwe e-fulfilmentcenter. Samen met de opdrachtgever werd gekozen voor een Autonome Mobiele Robots (AMR)-oplossing voor het transport van het order carton. Daardoor kon het aantal ‘conveyors’ tot een minimum worden beperkt. “De oplossing is optimaal schaalbaar en flexibel tegen de laagste kostprijs”, laat Groenewout weten.

Aanvullend hebben de adviseurs gekeken naar de implementatie van automatische verpakkingsmachines. Active Ants-Managing Partner Dekker blikt tevreden terug op de hulp van het adviesbureau: “Groenewout heeft fantastisch werk geleverd in ons te ondersteunen bij de realisatie van dit nieuwe magazijn in Roosendaal. Met name dank aan Dirk Becks [Consultant bij Groenewout, red.]!”

Benieuwd naar de projecten van Groenewout? Klik hier.