FloraHolland zet transportbedrijf Floriway op met vervoerders

10 december 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Royal FloraHolland heeft samen met drie vervoerders in de sierteeltsector – De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans – de joint venture Floriway opgezet.

Met de lancering van de joint venture ontstaat volgens de deelnemende partijen “één dekkend logistiek netwerk” dat nationaal opereert voor zowel “klok- als directe handel, en ingericht zoals de kweker of koper het wenst”. Floriway telt vijfhonderd medewerkers en wordt hiermee de grootste transportspecialist voor de sierteeltsector in ons land.

Volgens Steven van Schilfgaarde, de topman van Royal FloraHolland, levert de joint venture voordelen op voor alle betrokken spelers. Voor Royal FloraHolland maakt het de transporten naar de distributiecentra van FloraHolland of direct naar de koper efficiënter. Voor de drie vervoerders levert de krachtenbundeling een gebundelde logistiek op voor kwekers, marktplaats en kopers, dat zal leiden tot minder transportbewegingen per bedrijf. Ook stelt het hen in staat hun producten binnen een groter afzetgebied te transporteren.

FloraHolland zet transportbedrijf Floriway op met vervoerders

“We zorgen hiermee voor slimme, gebundelde logistiek die naadloos aansluit op de bedrijfsprocessen van onze klanten. Ik heb er alle vertrouwen in dat we hiermee een succesvolle eerste stap zetten in het digitaliseren van de logistieke keten. Uiteindelijk plukt iedereen daar de vruchten van”, aldus Van Schilfgaarde.

De joint venture komt voor meer dan 50% in handen van Royal FloraHolland – verdere financiële details zijn niet bekendgemaakt. De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans blijven het komende jaar nog onder hun eigen naam rijden, en vanaf eind 2021 vindt “een geleidelijke integratie” plaats onder de vlag van Floriway, aldus Van Schilfgaarde.

De grootste van de drie vervoerder, De Winter Logistics, heeft rond de 210 medewerkers en draait een omzet van €30 miljoen. Het bedrijf richt zich uitsluitend op de sierteeltketen. De aandeelhouders en het management van De Winter Logistics werden tijdens de transactie bijgestaan door Kruger. Het Rotterdamse advieskantoor begeleidde het volledige traject, van de oriënterende gesprekken tot aan de ondertekening van de contracten.

“We hebben Kruger aan het begin van dit traject ingeschakeld om ons te adviseren en te begeleiden”, zeggen algemeen directeuren Eric de Winter en Arnoud de Vries. “Het team (Richelle Ros, Frank Leijendekker en Kees Lieve) heeft ons begeleid en onze belangen op een goede wijze vertegenwoordigd. We hebben het traject met Kruger als zeer prettig ervaren, een kundig team met uitstekende competenties om ons binnen alle fases te adviseren en te begeleiden.”

Op juridisch vlak werd De Winter Logistics bijgestaan door Tessa Rozendal van Rotterdams advocatenkantoor Windt Le Grandt Leeuwenburgh.

Van Zaal Transport telt bijna 120 medewerkers en zestig trucks. Het familiebedrijf sloot 2019 af met een omzet van circa €12,3 miljoen en is gevestigd in het Noord-Hollandse De Kwakel, onder de rook van Schiphol en de bloemenveiling van Aalsmeer. Wematrans heeft een wagenpark van vijftig voertuigen en telt ruim 120 medewerkers. De vervoerder was vorig jaar goed voor een omzet van €9 miljoen.