Kan het minimumloon op de BES-eilanden omhoog?

11 december 2020 Consultancy.nl

Veel bedrijven op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) kunnen best een hoger minimumloon betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Ecorys in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De drie eilanden kennen al sinds de jaren 70 een minimumloon, dat toen door de Nederlandse overheid werd ingevoerd voor de zes eilanden van de Nederlandse Antillen. De onderzoekers van Ecorys hebben gekeken of de huidige niveaus nog steeds houdbaar zijn, en concluderen dat er nog voldoende financiële ruimte is voor het bedrijfsleven om meer te betalen.

Zo zijn bijvoorbeeld de winsten en arbeidsproductiviteit in de sectoren handel, transport en zakelijke dienstverlening op Bonaire voldoende voor een hoger minimumloon. Circa 40% van de laagbetaalde werknemers in de BES-eilanden werken in deze sectoren.

Er zijn ook sectoren die zich een hoger minimumloon niet kunnen veroorloven, zoals de hospitalitysector en de bouw. Daar is de winstgevendheid aanmerkelijk lager, aldus de onderzoekers van Ecorys.

Kan het minimumloon omhoog in de BES-eilanden?

Over de hele linie bestaat er echter voldoende perspectief voor de betaalbaarheid van hogere minimumlonen, concluderen de onderzoekers. Dit wordt verder kracht bijgezet door het feit dat de laagste lonen bij de meeste werkgevers boven het minimumloon liggen. Dat betekent echter wel dat een verhoging van het minimumloon niet per definitie hoeft te leiden tot hogere lonen.

Corona?

In het onderzoek, dat eind november door staatssecretaris Bas van ‘t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan de Tweede Kamer is aangeboden, staat wel een belangrijke kanttekening. Het dataonderzoek werd uitgevoerd voorafgaande aan de coronacrisis, en de situatie op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is inmiddels drastisch veranderd.

Zo is een van de belangrijkste inkomstenbronnen, de toerismesector, compleet ingestort en heeft het bedrijfsleven – in het bijzonder de horeca, retail en vastgoedsector – een enorme dreun gekregen. Veel winkels, restaurants en kantoren hebben als gevolg van de pandemie en alle coronamaatregelen hun deuren moeten sluiten.

Noodsteun heeft hierbij gezorgd voor enige verlichting, maar kan noodlijdende bedrijven op de langere termijn onvoldoende redden. Caribisch Nederland kampt net als ons land met een sterke recessie, schrijven de onderzoekers, die dan ook niet verwachten dat er voldoende economische draagkracht zal blijven bestaan voor het verhogen van de minimumlonen.

Van ‘t Wout erkent dit en geeft aan dat daarom een “zorgvuldige afweging” nodig is. Daarover gaat het ministerie binnenkort in gesprek met de bestuurscolleges van Bonaire, Sint Eustatius en Saba en met de Centraal Dialogen van Bonaire en Sint Eustatius.

More on: Ecorys
Netherlands
Company profile
Ecorys is a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Ecorys is a Local partner of Consultancy.org in Netherlands.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.