Kruger partner Robert Smits start turnaround investeringsfonds

16 oktober 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Na maar liefst zeventien jaar werkzaam te zijn geweest voor Kruger, waarvan bijna twaalf jaar als partner, treedt Robert Smits uit het partnerteam van het Rotterdamse advieskantoor.

Het was 2003 toen Smits in dienst trad bij Kruger. Na acht jaar aan diverse projecten te hebben bijgedragen, werd hij in 2011 lid van het partnerteam. Destijds was hij een van de eerste consultants die vanuit de interne gelederen tot vennoot werd benoemd. De afgelopen jaren heeft hij tal van ondernemingen bijgestaan, vooral op het gebied van corporate recovery consulting.

Smits heeft bedrijven van uiteenlopende grootte – van familiebedrijven tot beursgenoteerde partijen – geadviseerd over onder meer strategie, kostenmanagement, financiële herstructuring en crisismanagement. “Ik heb zeventien jaar gewerkt bij Kruger in verschillende rollen en in al die tijd heb ik met ongelooflijk veel plezier gewerkt aan vele restructurings- en andere adviestrajecten voor een veelheid aan zeer diverse klanten in allerlei branches”, zegt de terugtredende partner.

Robert Smits, Oprichter, Secondwind Capital

“Desalniettemin heb ik besloten om een andere route in de slaan”, voegt hij toe. Smits blijft actief in de turnaround-wereld, maar gaat nu aan de andere kant van de tafel opereren. “In plaats van de strikt onafhankelijke adviseur die Kruger is, ga ik nu opereren als investeerder. Samen met een compagnon heb ik SecondWind Capital opgericht, een gespecialiseerd turnaround investeringsfonds.”

De timing van zijn stap is niet verrassend te noemen. Door de huidige coronacrisis staan veel bedrijven op omvallen, sommigen omdat ze niet langer toekomstbestendig zijn (zoals zombiebedrijven) en anderen omdat ze – ondanks een redelijk businessmodel – de financiële klap van de coronacrisis niet kunnen opvangen. SecondWind Capital gaat zich vooral richten op deze tweede categorie van bedrijven.

“Er zijn veel middelgrote bedrijven in Nederland die in de problemen zijn gekomen of dreigen te komen door een combinatie van neergaande conjunctuur en Covid-19-maatregelen. Die bedrijven zijn soms in de kern erg gezond en kunnen gecontinueerd worden als tijdig wordt ingegrepen met de juiste maatregelen en door de inbreng van risicodragend kapitaal. En dát is wat we gaan doen.”

Door het uittreden van Smits heeft Kruger nu zes partners. Zij leiden een team van zo’n 25 professionals.