Leen Zevenbergen partner bij Been Management Consulting

01 oktober 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Been Management Consulting heeft een nieuwe en zeer ervaren partner aangetrokken: Leen Zevenbergen. Met de komst van Zevenbergen versterkt Been Management Consulting zijn duurzame missie – het adviesbureau wil dat in 2024 alle opdrachten bijdragen aan een toekomstbestendige, leefbare wereld.

Al ruim anderhalf jaar staat Leen Zevenbergen als Chairman aan het hoofd van Bolesian, een specialist in artificial intelligence die hij in zijn vroege loopbaan had opgericht. Velen zullen hem echter kennen als de medeoprichter (in 2013) van B Lab Europe, met inmiddels 800 B Corps in Europa.* Een jaar later, in 2014, werd hij tevens CEO van Solarus Sunpower, een bedrijf uit Zweden dat hij in Nederland heeft helpen vestigen en verder uit te bouwen.

Zevenbergen is een duurzame ondernemer in hart en nieren. Gedurende zijn lange loopbaan van bijna veertig jaar heeft meer dan twintig bedrijven geleid en helpen uitbouwen, vooral op het snijvlak van technologie en duurzaamheid. Zo was hij onder meer de voorman van de Europese afdeling van Social Venture Network (SVN), het eerste netwerk in de wereld van duurzame ondernemers.

Zijn ruime bestuurlijke kennis en ervaring en duurzame expertise neemt hij nu mee naar Been Management Consulting. Het adviesbureau, dat is gevestigd op Schiphol en zo’n 45 professionals telt, helpt klanten in de sectoren Afval & Grondstoffen, Chemie, Energie, Farma & Life Sciences, Financiële Dienstverlening en Transport & Mobiliteit bij verandertrajecten. Binnen het team van Been Management Consulting wordt Zevenbergen de vijfde partner. De overige vier partners zijn: Laurent-Jan van der Westen, Ralph Lodder, Patrick Filius en oprichter Roel Beentjes.

De expertise op duurzaamheidsgebied die Zevenbergen meeneemt ligt in lijn met de duurzame missie die Been Management Consulting nastreeft. In 2024 moeten alle opdrachten van het consultancybureau bijdragen aan het versneld behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Zo draagt het bureau bij aan een toekomstbestendige en leefbare wereld.

Leen Zevenbergen partner bij Been Management Consulting

Zevenbergen over zijn keuze voor Been Management en over de duurzame missie van het bureau: “Om de wereld de goede kant op te laten bewegen, komt het nu aan op DOEN – en met enige haast. Met de 17 Sustainable Development Goals hebben we het kompas, maar voor het behalen van die doelen is ervaring vereist in systemisch veranderen. Dat moet je durven en kunnen. Omdat Been Management Consulting staat voor dat DOEN, is dit de beste plek om de meest ervaren mensen in de wereld te verzamelen en samen met klanten aan de gang te gaan.”

Roel Beentjes, oprichter en Managing Partner van Been Management Consulting, licht verder toe: “Organisaties zonder positieve impact op de wereld hebben geen bestaansrecht meer. Dit vraagt om een systemische transitie naar het creëren van ‘shared value’. Dit is waarde voor zowel de eigen organisatie als de maatschappij.” De transitie is volgens Beentjes niet alleen nodig vanuit de vraag naar duurzaamheid, maar ook vanuit de noodzaak om concurrerend en innovatief te blijven. Hij toont zich dan ook verheugd over de versterking met de nieuwe partner: “Met Leen Zevenbergen aan boord kunnen we onze klanten versneld ondersteunen bij het realiseren van deze ambitie, van directie tot werkvloer!”

Naast zijn bestuursrollen en ondernemerschap is Zevenbergen ook een veelgevraagd spreker op evenementen (onder meer TedX) en is hij tevens auteur van verschillende boeken, waaronder ‘En nu laat ik mijn baard staan’ en “t Is groen en groener wordt het niet’. Recent verscheen ook zijn laatste boek ‘Once Upon a Future’.

* B Lab is de Amerikaanse nonprofit-organisatie achter het B Corpation-beoordelingssyteem. De organisatie gelooft dat bedrijven een onderdeel van de oplossing kunnen zijn voor een socialere, duurzamere en inclusievere samenleving, en probeert daaraan bij te dragen door ondernemingen over de hele wereld te verifiëren en certificeren door middel van de B Corp-certificering. Daarnaast probeert B Lab eveneens andere bedrijven te stimuleren om de B Corpation-richtlijnen als voorbeeld te volgen.