Stage lopen bij ACE: stagiairs en begeleiders aan het woord

01 juli 2020 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Hoe is het om stage te lopen bij ACE Company, Nederlands enige adviesbureau volledig gespecialiseerd in wet- en regelgeving binnen de financiële sector? Wij vroegen het aan twee stagiairs – Martin Koorn en Steven ten Hoff – én aan hun begeleiders – Janco Jordaan en Vicky Chrysikou.

Martin Koorn en Janco Jordaan

In januari begon Martin Koorn aan zijn afstudeerstage bij ACE Company. “Ik ben bezig met de afronding van mijn master Science, Business & Innovation”, vertelt hij. “Ik doe onderzoek naar het gebruik van informatietechnologie ter ondersteuning van het managen van veranderende regelgeving in grote banken. In mijn thesis ligt de focus met name op het identificeren van welke informatie het senior management nodig heeft om te kunnen sturen in het managen van veranderende regelgeving, zodat de organisatie beter in staat is om zich aan te passen aan nieuwe regelgeving.”

Met zo’n onderwerp kom je al snel terecht bij ACE: “In mijn studie heb ik veel geleerd over het gebruik van duurzame toepassingen voor technologie, maar na zes jaar vond ik het tijd voor een verbreding van mijn horizon. Ik had toevallig in een artikel gelezen dat ACE bezig was met het ontwikkelen van regulatory technology, vaak afgekort als regtech. Hier had ik nog nooit over gehoord. Daarnaast was de financiële sector ook nieuw voor me. Kortom: de horizonverbreding waar ik naar zocht. Via de kennis binnen ACE en hun klantennetwerk kan ik goed onderzoek doen naar dit onderwerp.”

Dat kan Koorns stagebegeleider Janco Jordaan beamen: “Als onderdeel van je studie of als opbouw van werkervaring krijg je bij ACE toegang tot veel ervaring en kunde”, geeft de ACE-consultant aan. “Door interne projecten aan te sturen of data te verzamelen voor je scriptie stellen we zeker dat je in contact komt met experts vanuit de industrie. Daarbij geven we stagiairs voldoende ruimte om hun eerste stappen te zetten binnen de financiële sector en zichzelf in deze ‘nieuwe’ wereld te oriënteren terwijl wij helpen om de nodige resultaten te boeken.”

Janco Jordaan, Martin Koorn, Steven ten Hoff met Vicky Chrysikou op de laptop via Teams

Zoals voor alle stagiairs geldt dit voorjaar, loopt het traject wel wat anders dan gepland. “Helaas heb ik de afgelopen maanden veel thuis moeten werken aan mijn thesis”, vertelt Koorn. “maar voordat de coronacrisis echt uitbrak heb ik gelukkig nog wel de kans gekregen om mee te doen aan een inhouse-training voor het geven van workshops.”

“Dit was al gelijk een vrij gevorderde training, waardoor ik ook meteen werd uitgedaagd om voor mijn nieuwe collega’s een deel van een fictieve workshop te verzorgen”, legt hij uit. “Uiteraard was het hun taak om het me zo moeilijk mogelijk te maken door bepaalde ‘types’ te spelen. Hierdoor kreeg ik een eerste beeld van het consultancyvak en het was een leuke manier om mijn nieuw collega’s te leren kennen.”

“We bieden onze stagiairs verschillende formele geaccrediteerde trainingen”, zegt Jordaan hierover. “Naast de Workshop facilitator training volgen ze bijvoorbeeld ook de Pyramid principle training. Dit is een van de manieren waarop we zorgen dat alle stagiairs voldoende uitdaging en exposure krijgen binnen hun werk en ook persoonlijke ontwikkeling doormaken. Daarbij hanteren we bovendien de aanpak ‘if your good enough, your old enough’. Dus als je het kan, mag je het gewoon doen.”

En ook Jordaan zelf leert nog wat van het begeleiden van Koorn: “Het is erg leuk om weer met oude theorieën in contact te komen, die ik voor een langere tijd niet heb gebruikt of waarover ik langere tijd niet heb nagedacht.” Daarnaast hoopt Koorn dat ACE kan profiteren van zijn onderzoek: “Het zou mooi zijn als ACE hier veel aan heeft bij het verder ontwikkelen van zijn regtech-applicatie.”

“Als onderdeel van je studie of als opbouw van werkervaring krijg je bij ACE toegang tot veel ervaring en kunde.”

Steven ten Hoff en Vicky Chrysikou

Sinds mei loopt ook Steven ten Hoff stage bij ACE. In zijn studie richt hij zich veel op sustainable finance. “Voor een econoom met een sterk duurzaamheidsprofiel komen er mooie uitdagingen op het bedrijfsleven af”, geeft hij aan. “Sinds de ondertekening van het Akkoord van Parijs is al een hoop veranderd. Er zijn vooral veel initiatieven vanuit de financiële sector zelf ontsproten. Daarnaast komt er allerlei duurzame EU-regulering: de hele investeringsketen gaat aangepast worden. Dit kan het voor financiële instellingen lastig maken om het overzicht te behouden, de impact van die veranderingen te analyseren, of structurele oplossingen te implementeren.”

Hij vertelt dat hij in zijn eerste kennismakingsgesprek meteen een goed gevoel kreeg bij ACE: “Lucienne, de HR officer, vroeg: ‘Wat heb jij van ons nodig?’ Mijn antwoord was ‘puurheid’, waarmee ik doelde op oprechtheid, ondubbelzinnigheid, en daarmee zekerheid. Lucienne verzekerde me dat dat wel goed moest komen! En dat klopt helemaal. De mensen bij ACE zijn niet bang voor zichzelf. Hierdoor leert iedereen continu en is er veel ruimte voor innovatie. Dat maakt het voor stagiairs natuurlijk een ideale leeromgeving.”

“En ook inhoudelijk was ACE voor mij natuurlijk aantrekkelijk”, vervolgt Ten Hoff. “De stagefunctie biedt een plek in een jong, internationaal team dat nog volop in ontwikkeling is, in de sustainable finance-sector die grote veranderingen zal ondergaan de komende jaren. Met het sustainable finance-team proberen we een opkomende markt aan te boren.”

Ten Hoff wordt begeleid door Vicky Chrysikou. “Een stage is doorgaans de eerste stap in iemands carrière”, vertelt de consultant. “Daarom vind ik het heel belangrijk om de juiste begeleiding te bieden. Ik streef ernaar dat Steven zich altijd ondersteund voelt en zijn zorgen en frustraties kan uiten. We hebben regelmatig contactmomenten en ik probeer zijn voortgang goed bij te houden en hem te begeleiden. Zo kijken we bijvoorbeeld iedere twee weken samen naar zijn ontwikkeldoelen.”

“Ontwikkelen en jezelf innoveren zijn bij ACE totaal normaal gemaakt, en daardoor voelt het ontzettend toegankelijk.”

Hoe stimuleert Chrysikou Ten Hoff deze ontwikkeling? “Ik betrek hem zoveel mogelijk in klussen waarin hij wordt blootgesteld aan de uitdagingen van ons werk, en die zijn gevoel van professionele verantwoordelijkheid versterken. Daarbij is het ook belangrijk dat hij in contact komt met voor hem nog onbekende thema’s en soms buiten zijn comfort zone gaat.”

“Ik wil mijn inhoudelijke en praktische kennis over zowel de financiële sector als consultancy vergroten”, vult Ten Hoff aan. “Ook heb ik een aantal persoonlijke ontwikkelingspunten waar ik mee aan de slag wil. Wat hierbij ontzettend prettig is, is hoe goed ACE de begeleiding heeft geïnternaliseerd. Ontwikkelen en jezelf innoveren zijn totaal normaal gemaakt, en daardoor voelt het ontzettend toegankelijk.”

Terwijl Ten Hoff net is begonnen aan zijn stage, heeft hij al moeite zijn hoogtepunt tot nu toe te kiezen. “Was het het onboarding-proces met een schijnbare oneindigheid aan koffiekennismakingshalfuurtjes? De eerste en door corona nog altijd enige dag op kantoor? Of toch de afgelopen vrijdagmiddagquiz – louter muziekvragen van de vorige eeuw waar je niets over mag zeggen omdat het MT de quiz gemaakt heeft?”, zegt hij lachend. “En misschien zit het ook wel in de kleine dingen. Zonder gein: het is hard werken. Er zit dan ook een enorme vuurkracht bij ACE. Er wordt echter zeer zorgvuldig gelet op een goede balans tussen werk en klassiek ouwehoeren.”

Ook Chrysikou kijkt met veel plezier terug op de eerste weken: “De leukste ervaring tot dusver is om te zien hoe Steven zich ontwikkelt tot een steeds zelfverzekerdere professional, en hoe goed hij het advies dat hij krijgt oppikt en weet te vertalen in actie.”