Thuiswerken na een overname: kersverse Cegeka-collega's blikken terug

12 juni 2020 Consultancy.nl

Sinds 1 april maken KPN ICT Consulting en Call2 deel uit van Cegeka. De overname kwam op een uniek moment: de ‘intelligente lockdown’ was net begonnen toen het overnamecontract werd ondertekend. Het was de start van een bijzondere integratieperiode voor alle medewerkers. Consultancy.nl blikt terug met drie van hen: Marjolein Carton, die al bij Cegeka werkte; Sander Bijleveld, die afkomstig is van KPN ICT Consulting; en Danique Taal, die werkt voor Call2.

“Er was een heel programma opgesteld”, begint Danique Taal. “Dat begon met een groot evenement in Veenendaal waar iedereen elkaar zou ontmoeten. Daar keken we allemaal erg naar uit.”

Het moge duidelijk zijn: het zat er uiteindelijk niet in. Corona gooide roet in het eten en het hele kennismakingsprogramma kon in de prullenbak. Cegeka had echter al blijk gegeven van zijn flexibiliteit en doorzettingsvermogen, door de overname van KPN ICT Consulting en dochterbedrijf Call2 gewoon op de geplande datum van 1 april door te laten gaan. Ook nu werd snel geschakeld, en een nieuw plan werd opgesteld.

“Zo kregen we op de eerste dag allemaal een leuke videoboodschap van directeuren Karim Henkens en Jeffrey Smit”, vertelt Sander Bijleveld. “Daarnaast lag bij iedereen een ‘welkom aan boord!’-kaartje op de deurmat.”

“De dag daarna startte – uiteraard digitaal – de daadwerkelijke kennismaking tussen de verschillende KPN ICT Consulting- en Cegeka-teams”, voegt Marjolein Carton toe. “Denk aan Finance, HR, Recruitment en de verschillende IT-domeinen. Toen kon de samenwerking echt beginnen!”
Marjolein Carton, Sander Bijleveld, Danique Taal - Cegeka

Even voorstellen

Carton maakte als enige van de drie al voor de fusie deel uit van Cegeka. Ze startte in 2016 als backoffice-medewerker en is nu resource manager: “Dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de inhuur van

externe medewerkers – voor onze klanten maar ook voor Cegeka intern – en voor de verhuur van onze eigen medewerkers.”

Bijleveld begon in 2018 bij KPN ICT Consulting. “Ik heb een passie voor technologie en communicatie en op dat snijvlak ben ik altijd bezig. Dat doe ik nu als new technology adoption consultant en als product owner van verschillende technologiediensten.”

Taal werkt sinds 2015 als communicatieadviseur bij IT-support- en beheerspecialist Call2, dat binnen Cegeka blijft opereren als zelfstandig label. “Ik ben verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie, waaronder de arbeidsmarktcommunicatie en social media-kanalen vallen.”

Wittebroodsweken

Inmiddels zijn de drie alweer twee maanden collega’s. Hoe kijken ze terug op deze ongebruikelijke wittebroodsweken? “Het was natuurlijk anders dan we ons hadden voorgesteld, daar kunnen we niet omheen”, vertelt Taal. “Maar het was gewoon een hele leuke periode. Iedereen is enthousiast en wil elkaar graag leren kennen. Daarin merk je ook dat dit een overname is waar iedereen positief instaat: mensen hoeven elkaar niet per se op te zoeken, maar doen dat vanuit hun eigen intrinsieke motivatie volop.”

“Het is wel spannend om in deze periode te worden overgenomen: hoe gaan we elkaar beter leren kennen?”

“Ik merk ook dat iedereen heel makkelijk benaderbaar is”, vult Carton aan. “Je kunt iedereen om hulp vragen, iedereen is open en eerlijk naar elkaar, dat zie ik ook heel duidelijk bij alle nieuwe collega’s. En daarbij bieden alle digitale communicatiemiddelen die we vandaag de dag hebben natuurlijk enorm uitkomst.”

“Vanuit mijn rol van adoptieconsultant is het zeer interessant om te zien hoe snel heel Nederland die heeft omarmd tijdens de crisis”, voegt Bijleveld toe. “Maar als je ook nog eens precies in die periode wordt overgenomen is het wel spannend. Dat zorgt hoe dan ook voor uitdagingen: hoe gaan we elkaar beter leren kennen, van elkaar leren en elkaar versterken? Daar heb ik veel over nagedacht. Het MT kwam al wekelijks met informatie en leuke blogs en filmpjes over de transitie, maar het leek me leuk zelf nog iets te doen.”

Hierin zag Bijleveld een rol weggelegd voor podcasts: “Ik maak al sinds 2015 een podcast over technologie. Dit leek me ook een mooi medium om nu in te zetten. Ik was blij om te horen dat Cegeka eigen initiatieven van medewerkers aanmoedigt, en heb de vrijheid genomen om een eigen podcast op te starten waarin ik de nieuwe collega’s middels interviews aan elkaar voorstel. Erg leuk om zo met technische middelen op zoek te gaan naar manieren om elkaar wat beter te leren kennen, en vooral om te zien hoe enthousiast iedereen meedoet. Zo zijn er ook mensen aangehaakt vanuit het transitieteam en is het wat groter gegroeid.”

Schatkist aan nieuwe kennis

Het is leuk alle nieuwe collega’s te leren kennen, maar de overname was in de eerste plaats bedoeld om elkaar te versterken. Is hier al iets van te merken? “Het is natuurlijk nog pril”, zegt Taal, “maar ik zie het wel als een schatkist aan nieuwe kennis die ineens opengaat. We zien nu al hoeveel we van elkaar kunnen leren. Samen hebben we zoveel in huis. Met Cegeka beschikken we nu ook over meer expertise op gebieden als robotisering, softwareondersteuning, data intelligence en security – allemaal onderwerpen die wij ook superinteressant vinden. We kunnen onze klanten daardoor nog gemakkelijker een totaalpakket bieden.”

“We zien nu al hoeveel we van elkaar kunnen leren. Samen hebben we zoveel in huis.”

Bovendien is er ook al daadwerkelijk samengewerkt bij een klant. Taal: “Begin mei was ik op een anderhalvemeterproject bij Schiphol, van origine een klant van KPN ICT Consulting en Call2. Daar is Cegeka nu helemaal bij aangesloten om te helpen bij het realiseren van een veilige werkomgeving. We hebben er ook samen met de marketingafdeling van Cegeka een promotievideo van gemaakt. Erg leuk om nu al zo samen op te trekken.”

CEO van je eigen carrière

Naast de complementaire portfolio’s, werd bij de overname ook de culturele match benadrukt. Deze komt onder meer tot uiting in de uitgebreide aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. “Die was bij Cegeka meteen zichtbaar”, vertelt Carton. “Al snel na mijn start zijn we samen gaan zitten om te bespreken waar ik naartoe wilde binnen Cegeka. Ik gaf aan dat ik graag de stap zou maken naar resource management en dat heb ik uiteindelijk gedaan. Ook werd de mogelijkheid geboden een opleiding commerciële economie te volgen. Er wordt volop in de medewerkers geïnvesteerd.”

Bijleveld geeft aan dat dat bij KPN ICT Consulting ook zo was: “Dan is het toch even spannend hoe dat bij Cegeka invulling krijgt. Toen las ik de uitspraak ‘binnen Cegeka ben je CEO van je eigen carrière’. Dat vond ik erg mooi, en ik heb tot nu toe heb gemerkt dat ze dat ook echt waarmaken.”

“Er wordt volop in de medewerkers geïnvesteerd.”

“Heel grappig dat jullie allebei op die persoonlijke ontwikkeling wijzen”, zegt Taal. “Dat is misschien wel de belangrijkste reden dat ik bij Call2 elke dag met veel plezier naar het werk ga – of nu dan even thuis aan het werk ga. We werken volgens het motto ‘onze mensen maken het verschil’. Vanuit de eigen motivatie om aan onszelf te werken en het uiterste uit onszelf te halen maken we ook het verschil bij de klant.”

Nieuwe gezichten zien

Half april kregen alle medewerkers een verrassingspakket thuisbezorgd om te vieren dat ze een paar weken onderweg waren bij Cegeka én als hart onder de riem tijdens de coronacrisis. “Dat was een heel leuk steuntje in de rug”, vertelt Bijleveld. “En op zich gaat het remote werken ook prima. Ik begin wel steeds meer het fysieke contact met collega’s te missen. Ik zou graag eens naar het kantoor van Cegeka in Veenendaal rijden, gewoon om eens wat gezichten te zien.”

Het is een opvallende constatering die velen zullen herkennen: waar thuiswerken voorheen nog weleens werd ontmoedigd omdat managers bang waren dat er niet hard werd gewerkt, blijkt nu veelal dat het thuiswerken zeer efficiënt verloopt, maar dat het juist de gezelligheid is die gemist wordt.

“Absoluut”, bevestigt Taal. “Ik zou graag dan ook weer beginnen naar kantoor te komen. Dat hoeft niet de hele week, maar twee dagen zou nu al een mooie balans zijn.”

“Dat herken ik helemaal”, geeft Carton aan. “Je mist toch dat sociale aspect. De grapjes, de praatjes – ‘hoe was je weekend?’ – dat soort dingen. Daarnaast verheug ik me natuurlijk op dat eerste kopje koffie met de nieuwe collega’s.”


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup