Europese banken met de beste financiële prestaties

09 juni 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Roland Berger heeft een lijst opgesteld van de meest solide banken in Europa. In de top vijf staan drie Nederlandse banken. 

De onderzoekers concluderen dat 2019 een relatief goed jaar was voor de Europese bankensector. Zeventien van de twintig grootste banken van Europa verhoogden hun kapitaalpositie (CET1-ratio), terwijl dertien banken hun OPEX-to-assets-ratio verbeterden en veertien hun leverage-ratio. Wat waren de vijf best presterende banken? 

1: KBC

Volgens Roland Berger is het Belgische KBC net als de voorgaande jaren de meest solide bank van Europa. KBC presteert uitzonderlijk goed op het gebied van risk-adjusted-CIR, leverage-ratio, CET1-ratio en ROE-ratio. Op al deze afzonderlijke beoordelingsfactoren scoort KBC minimaal 20% beter dan de overige banken uit de lijst.

KBC heeft 38.000 medewerkers en ongeveer 11 miljoen klanten wereldwijd, waarvan het merendeel in België, Ierland en Oost-Europa. De bank heeft daarnaast marktkapitalisatie die haar de achttiende bank van Europa maakt. KBC werd opgericht in 1889 als de Katholieke Volksbank van Leuven. Verschillende binnenlandse en internationale overnames en fusies leidde in 1998 tot de huidige vorm, de KBC Groep.  

De meest solide banken van Europa

2: ABN Amro

Voor het tweede jaar op rij is ABN Amro door Roland Berger uitgeroepen tot de op één na best presterende bank van Europa. ABN Amro heeft met name een sterke kapitaalpositie, met een CET1-ratio van 18%, ver boven het gemiddelde van 14,3%. De bank kan daarnaast rekenen op een relatief solide ROE-ratio van 9,4%.

ABN Amro is de derde bank van ons land (na ING en Rabobank) en is momenteel nog gedeeltelijk in handen van staat, na de nationalisatie door de Nederlandse regering na de ineenstorting van moederbedrijf Fortis. In 2015 werd ABN Amro opnieuw een beursgenoteerd bedrijf. Toch heeft de Nederlandse overheid nog steeds een belang in de organisatie. ABN Amro heeft circa 18.000 medewerkers en wordt momenteel geleid door voormalig PwC-partner Robert Swaak.

3: ING

ING wordt door de onderzoekers getypeerd als een van de meest consistente presteerders in de jaarlijkse lijst van best presterende banken. De grootste bank van Nederland scoort goed op het criterium OPEX-to-assets ratio (1,2% vergeleken met het gemiddelde van 1,4%) en op het criterium risk-adjusted CIR (60,2% vergeleken met het gemiddelde 71,4%).

Met een balanstotaal van US $1,1 biljoen is ING een van de dertig grootste banken van de wereld. Daarnaast behoort de bank qua omzet tot de tien grootste bedrijven van Europa. ING is actief in verschillende segmenten, zoals retail banking, direct banking, commercial banking, investment banking, wholesale banking, private banking en vermogensbeheer.

4: Rabobank

Rabobank steeg van de zesde plaats naar de vierde plek. De bank onderscheidt zich met name door een sterk leverage-ratio (5,7% vergeleken met gemiddeld 4,5%) en bovengemiddelde prestaties op andere beoordelingscriteria. Ondertussen profiteerde de bank van de matige prestaties van concurrent Danske uit Denemarken. 

Rabobank, met hoofdkantoor in Utrecht, is georganiseerd als coöperatie, met een centrale organisatie die een federatie van lokale praktijken aanstuurt. In Nederland bedient de bank alle klantsegmenten en internationaal staan de sectoren food en agribusiness centraal. Bij de Rabobank werken ongeveer 40.000 medewerkers. 

5: HSBC

Nummer vijf op de lijst is HSBC, dat qua activabasis de grootste bank van Europa is. HSBC laat met de vijfde plek de Franse banken BNP Paribas en Crédit Agricole achter zich. De Britse multinationale bank werd in Londen opgericht door de Hongkong & Shanghai Banking Corporation en is vandaag de dag actief in meer dan 60 landen. In totaal heeft HSBC ruim 40 miljoen klanten. Vergeleken met het onderzoek van Roland Berger van vorig jaar, heeft HSBC zijn positie verbeterd. 

De overige toppresteerders

De plekken zes tot en met tien in deze lijst worden respectievelijk ingenomen door RBS, BBVA, Danske, Barclays en Crédit Agricole. De Duitse gigant Deutsche Bank en het Zwitserse UBS vallen deze editie buiten de lijst.

De impact van Covid-19 op het bankwezen

Gebaseerd op zijn diepgaande inzichten in financiële prestaties van banken heeft Roland Berger in zijn onderzoek eveneens een waarschuwingsbericht opgenomen aan bankmanagers om de impact van Covid-19 niet te licht op te vatten. Hoewel banken inderdaad veel sterkere buffers hebben in vergelijking met de crisis van 2008, zal de impact van Covid-19 “enorm” zijn, inclusief druk op de winstgevendheid, liquiditeit en solvabiliteit.

De coronacrisis zal met name de voorzieningen voor kredietverliezen die banken moeten nemen verhogen. Op die manier kunnen banken de verliezen die ontstaan door niet-renderende leningen en activa beperken. Veel banken in Europa hadden al te maken met een hoog percentage van niet-renderende leningen (met name bancaire instellingen in Griekenland, Cyprus, Bulgarije, Hongarije, Ierland, Italië, Portugal en Slovenië kampen hiermee). Dit percentage zal naar verwachting de komende maanden alleen maar toenemen.

“De winnaars in het Europese banklandschap zullen diegenen zijn die de Covid-19-ontwikkelingen weten om te buigen in een kans om hun digitale ambities te versnellen”, aldus Mark de Jonge, partner bij Roland Berger. “Enerzijds om te voldoen aan de groeiende vraag van klanten naar digitale oplossingen, anderzijds om de kans te omarmen bedrijfsmodellen efficiënter in te richten.”