Drie adviezen voor banken om Covid-19 te doorstaan

11 mei 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Waar banken zich naast de overheid opwerpen als redder van de economie – waarbij ze hun negatieve reputatie uit de vorige crisis nog altijd van zich af proberen te schudden – moeten ze tegelijkertijd de impact van Covid-19 op hun eigen toekomst niet onderschatten, zo waarschuwt een nieuw rapport van Boston Consulting Group

De consultants van BCG wijzen er op dat banken, hoewel ze beschikken over een sterke kapitaalpositie en de afgelopen jaren sterke winsten hebben geboekt, tevens kampen met enkele fundamentele uitdagingen. En deze zouden door de coronacrisis nog verder versterkt kunnen worden.

Volgens de adviseurs draaien de banken namelijk wereldwijd nu al vijf jaar op rij minder economische winst, een financieel kengetal dat de winst corrigeert voor zowel risico- als kapitaalkosten. De analyse is gebaseerd op de economische winst die van 2014 tot 2018 is gegenereerd door meer dan 350 retail-, commerciële en zakenbanken, goed voor meer dan 80% van de wereldwijde bankenmarkt.

North America and Europe Show Growth in Economic Profit, but APAC Slides Further

Europa mag zich volgens het onderzoek het lelijke eendje noemen. Waar bijvoorbeeld banken in Noord-Amerika en de Aziatisch-Pacifische regio in de vijf onderzochte jaren positieve economische winsten boekten, noteerden de Europese banken juist negatieve winsten.

Banken in Europa worstelen met hoge non-performing-loan (NPL: niet renderende leningen)-ratio’s: daarentegen hebben banken in de VS hun NPL-ratio’s van 5% in 2009 naar slechts 0,9% in 2018 weten te verminderen. NPL-ratio’s in de Eurozone lagen in 2018 drie keer hoger (2,9%).

Verder hebben Europese banken te maken met verschillende regelgeving- en rapportage-eisen binnen de verschillende rechtsgebieden, wat zorgt voor meer compliance-complexiteit en hogere kosten. Naast deze hogere compliancekosten, worden Europese banken relatief ook harder geraakt door non-compliance gerelateerde kosten, waarbij Europese spelers goed zijn voor 40% van de totale financiële boetes die tussen 2009 en 2018 aan toezichthouders zijn betaald. 

Financial Penalties for Noncompliance Continue but at a Slower Pace

Noord-Amerika, ter vergelijking, zag zijn economische winst toenemen naar de hoogste stand in vijf jaar tijd, met 35 basispunten in 2018. De stijging met tien punten van het jaar daarvoor werd vergezeld door lagere kapitaalkosten, evenals een daling van kredietvoorzieningen en operationele kosten bij Noord-Amerikaanse banken.

Reageren op Covid-19

De uitbraak van Covid-19 zal de financiële druk op banken alleen maar verder verhogen, want “banken zullen grote veranderingen moeten ondergaan om het hoofd te kunnen bieden aan groeiende risico’s, om klanten effectief te blijven bedienen en om ervoor te zorgen dat hun winstgevendheid van duurzame aard is”, zegt Gerold Grasshoff, een senior partner bij BCG in Duitsland. Boston Consulting Group stelt dat de ‘Covid-19-lifecycle’ die banken zullen doorlopen uit drie fasen zal bestaan: 

In de eerste fase dient een financieel fundament te worden neergezet en beheerd. “Voor een effectieve reactie op de crisis moeten banken sterke liquiditeits- en financieringsmechanismen handhaven. Ook moeten banken kredietrisicobeheer ondersteunen, maar tegelijkertijd het nieuwe normaal verankeren in hun risicomanagementsystemen”, legt Grashoff uit. Want, “risicofactoren die specifiek verband houden met de uitbraak van Covid-19 worden momenteel niet onderschept door ratingsystemen”. 

Banking Consolidation in the US Is Further Advanced Than in the EU

Daarnaast moeten banken hun prioriteiten op het gebied van compliance updaten. Compliance-teams moeten projecten beoordelen op basis van de risico's en verplichtingen van de bank en bepalen welke inspanningen er nodig zijn om compliant te blijven.

In de tweede fase dient te worden geanticipeerd op de effecten. Grashoff: “Het effect van Covid-19 is voor alle sectoren anders. Voor het meten van deze effecten moeten banken investeren in plannen voor gedetailleerde scenario’s, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen sectoren.”

De derde fase draait om het versnellen en verhogen van de investeringen in digital. De uitbraak van Covid-19 heeft het ‘burning platform’ voor digitalisering een stuk duidelijker gemaakt. Grasshoff licht toe: “Met behulp van artificial intelligence, machine learning en andere geavanceerde technologie en praktijken kunnen banken de algemene sturing verbeteren, voorspellende realtime-inzichten bieden en sneller en efficiënter handelen.” 

Hij besluit: “Succes is echter alleen haalbaar als banken zich bereid tonen om disruptieve technologie-gedreven veranderingen niet als een bedreiging te beschouwen, maar als een reddingsboei.”