Student Consultant richt pijlen op Eindhoven en Maastricht

16 juni 2020 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Student Consultant wil binnen afzienbare tijd hét studentenadviesbureau worden voor studenten uit Limburg en Noord-Brabant. Aan het woord oprichters Reno Kochanowski en Jorick Schilken over hun ambities. 

“Wij kennen elkaar van onze gezamenlijke topsportperiode in de jeugdopleiding van voetbalvereniging VVV-Venlo, alwaar waar we topsport combineerden met een vwo-opleiding”, vertelt Kochanowski, die wordt aangevuld door compagnon Schilken: “Aangezien we beiden in Roermond wonen, reisden we dagelijks op en neer naar Venlo. Daaruit is een hechte band ontstaan die is gebleven nadat we allebei de topsportcarrière inwisselden voor een maatschappelijke loopbaan.”

Kochanowski en Schilken begonnen allebei aan een universitaire studie. Kochanowski koos voor de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven, die hij vorig jaar afrondde. Momenteel is hij aan dezelfde academische instelling bezig met een masteropleiding Technische Bedrijfskunde. Schilken is op dit moment in de weer met een bacheloropleiding International Business Administration aan de Universiteit van Tilburg. 

Kochanowski legt uit waarom hij met Schilken enige tijd geleden koos voor het ondernemerschap: “We waren op zoek naar een extra uitdaging naast onze studie. Dit gecombineerd met onze passie en ervaring voor management en strategieconsulting, zorgde ervoor dat we al lange tijd overwogen om een studentenadviesbureau op te richten. Door de coronapandemie hadden we beiden veel tijd beschikbaar, waardoor dit het ideale moment was om samen Student Consultant op te richten.”

“We merkten dat de concurrentie voor starters op de arbeidsmarkt toenam en dat het daarom een vereiste is om naast uitstekende studieresultaten tegelijk relevante werkervaring op te bouwen”, voegt Schilken toe. “Dit probleem speelt met name in het advieslandschap. Wij bieden studenten de helpende hand door ze relevante advieservaring te laten opdoen. Bijkomend voordeel is dat adviseurs zich bij ons maximaal kunnen ontwikkelen en hun professionele netwerk kunnen uitbreiden.”Reno Kochanowski en Jorick Schilken - Student ConsultantKochanowski vertelt dat de gevolgen van het coronavirus naast onzekerheden ook veel kansen opleveren: “Wij willen organisaties ondersteunen om deze maximaal te benutten. Ons advies is dus extra waardevol in deze onzekere tijden. Bovendien zijn veel studenten momenteel hun bijbaan kwijtgeraakt. Hierdoor beschikken we nu over een grotere poule potentiële adviseurs. We willen wel graag benadrukken dat we uitsluitend academische topstudenten in dienst nemen, omdat de kwaliteit van onze organisatie en ons advies volledig afhangt van de kwaliteit van consultants.”

Een uniek concept

Nederland kent tal van succesvolle studentenadviesbureaus, zoals onder meer De Kleine Consultant en Young Advisory Group. Wat dat betreft is het lastig om als nieuweling een gedeelte van de studentenadviesbureaumarkt te veroveren, laat Schilken weten: “Om die reden focussen we in eerste instantie op Eindhoven en Maastricht. In deze steden zijn namelijk stukken minder studentenadviesbureaus actief.”

“In Eindhoven en Maastricht zit UniPartners, maar wij onderscheiden ons van dit bureau”, vult Kochanowski aan. “Bij ons komt een student namelijk vast in dienst: hij of zij werkt niet op projectbasis. Daarnaast werken we met multidisciplinaire teams van drie tot vijf consultants aan diverse projecten. Hierdoor krijgen studenten niet alleen de kans om hun academische kennis toe te passen in de praktijk, maar ook de gelegenheid om kennis op te doen door te werken aan uiteenlopende projecten.”

Schilken voegt toe: “Bovendien wordt elk project begeleid door een adviesbureau uit ons partnernetwerk waardoor we de kwaliteit van het advies kunnen garanderen en onze studentadviseurs zichzelf maximaal kunnen ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak.”

Daarnaast kent Student Consultant een platte organisatiestructuur waardoor studentenadviseurs actief kunnen meedenken over de bedrijfsvoering, vertelt Schilken: “Kortom, we onderscheiden ons door onze topografisch focus en door onze manier van werken. De ambitie die hieruit voortvloeit is om binnen één tot twee jaar het toonaangevende studentenadviesbureau voor Limburgse en Brabantse studenten te worden, waarbij we uiteraard projecten en partnerships aangaan met organisaties door heel Nederland.”

“Elk project wordt begeleid door een adviesbureau uit ons partnernetwerk dat gespecialiseerd is in desbetreffende projecten. Hiermee kunnen we de kwaliteit van ons advies garanderen.”
– Jorick Schilken 

Expertise- en focusgebieden

“Onze studenten adviseurs zijn generalisten, wat betekent dat we een groot scala aan diensten aanbieden”, legt Kochanowski uit: “Onze expertise ligt echter op het vlak van strategische en bedrijfskundig vraagstukken. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het ontwikkelen van groeistrategieën, productpositioneringen, marketingplannen, concurrentie- en marktanalyses en bedrijfsherstructureringen.”

Daarnaast kunnen de experts van Student Consultant ook worden ingeschakeld voor vraagstukken op het gebied van innovatie en voor het verbeteren van teamdynamieken en -prestaties, zegt Schilken: “Verder staan we altijd open voor andere diensten waar onze adviseurs hun tanden in kunnen zetten aangezien zij zichzelf dan nog meer kunnen ontwikkelen.”

Trackrecord

Inmiddels heeft Student Consultant al diverse projecten afgerond bij verschillende organisaties uit uiteenlopende sectoren, geeft Kochanowski aan: “We hebben bijvoorbeeld een project uitgevoerd voor technologiebureau PeakFactory waarbij we de bedrijfsstructuur en organisatorische processen hebben geïnventariseerd en een advies hebben uitgebracht om het potentieel van een nieuw product op het snijvlak van huisautomatisering en beveiliging maximaal te benutten.”

En deze opdrachtgever was beslist te spreken over de diensten van Student Consultant, laat Schilken trots weten: “PeakFactory was zo tevreden over dit project dat we vervolgens een nieuw project zijn aangegaan om de optimale productpositionering en het bijbehorende businessmodel van hetzelfde product te bepalen.”

“We willen graag benadrukken dat we uitsluitend academische topstudenten in dienst nemen.”
– Reno Kochanowski

Daarnaast hebben de adviseurs van Student Consultant ook gewerkt aan een project voor waardespecialist CED. “Binnen dit project hielden we ons bezig met het management van organisatorische veranderingen en innovaties”, geeft Kochanowski aan. “Het project ontstond vlak nadat CED werd overgenomen door private equity-partij BlackFin. CED was eveneens zeer tevreden: ze willen nu een partnership met ons aangaan waardoor we in de toekomst ongetwijfeld meer projecten bij CED zullen uitvoeren.”

Op zoek naar adviestalenten

Met het oog op de groeiambities van Student Consultant, zullen Kochanowski en Schilken de komende tijd actief op zoek gaan naar nieuwe adviestalenten voor hun bedrijf. “Dit zullen wij gaan doen met behulp van onze partnerships die we hebben met tal van studieverenigingen en daarnaast zullen we ook gebruik gaan maken van de welbekende sociale media-kanalen”, licht Schilken toe.