Vacatureteksten nog te veel gericht op mannen

04 mei 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In vacatureteksten van Nederlandse bedrijven wordt nog te veel masculiene taal gebruikt. Dit schrikt vooral vrouwen af. 

Uit grootschalig sociaal onderzoek in de VS blijkt dat de manier waarop vacatureteksten zijn opgesteld impact heeft op de manier waarop potentiële sollicitanten aankijken tegen de organisatie en functie, en de fit daarvan met hun eigen profiel. Tal van factoren kunnen een verschil maken – denk aan stijl, layout en de onderwerpen die aan de orde komen. Naar voren kwam dat subtiele veranderingen in de vacatureteksten al kunnen leiden tot een significant effect op het aantal sollicitanten en of het gewenste talent wordt bereikt.

Een aspect dat ook van grote invloed kan zijn is de taal die recruiters gebruiken. Bekend is dat vrouwen zich laten afschrikken door masculien taalgebruik, en daardoor minder snel reageren op een vacature. Mannen daarentegen zijn minder ‘gevoelig’ – bij vacatureteksten met feminien of genderneutraal taalgebruik reageren ze ongeveer net zo vaak.

Top vijf sectoren met masculien woordgebruik VS Top vijf sectoren met feminien woordgebruik in vacatures

Op het vlak van genderneutraal taalgebruik is ook bij Nederlandse werkgevers nog volop ruimte voor verbetering. Onderzoek van Sia Partners laat zien dat in 67% van de onderzochte sectoren meer masculien dan feminien taalgebruik te vinden is in vacatureteksten. Het Amsterdamse adviesbureau nam 2.800 vacatureteksten van 145 bedrijven in 18 sectoren geplaatst op Indeed onder de loep, aan de hand van 150 gender-gecodeerde woorden. 

De industriële sector scoort het hoogst op een masculien taalgebruik. De hotelsector scoort het hoogst op een feminien taalgebruik. Alleen in de reissector is het taalgebruik redelijk gebalanceerd, maar dan wel weer met een kleine afwijking richting masculien taalgebruik. 

Volgens Paul Geerts, Associate Partner bij Sia Partners, suggereert het onderzoek dat “bedrijven vacatureteksten lijken te vergeten, wanneer zij sturen op diversiteit. Dat is opvallend, omdat juist daar de basis ligt voor een meer divers team.”

Erkennend dat gendergelijkheid daar slechts één dimensie van is – “we richten ons enkel op één aspect van diversiteit” – geeft Geerts aan dat hij hoopt dat de studie bedrijven aanmoedigt om kritischer te kijken naar het taalgebruik in hun vacatureteksten: “Hiermee trekken ze een diverse groep sollicitanten aan, wat leidt tot meer diversiteit op de werkvloer.”

En dat diversiteit ook goed is voor de eigen organisatie is inmiddels duidelijk. Een divers personeelsbestand kan bijdragen aan een hogere productiviteit en winst, blijkt uit tal van internationale studies.