Boston Consulting Group-omzet groeit 14% naar $8.5 miljard

27 april 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Boston Consulting Group, een van de drie grootste strategische consultancybureaus ter wereld, heeft het afgelopen boekjaar goede resultaten geboekt. BCG wist een wereldwijde omzet van $8,5 miljard neer te zetten, 14% meer dan het jaar ervoor.

“Ons succes is terug te voeren op de kracht en diversiteit van ons personeel en onze voortdurende inzet voor innovatie en waardecreatie”, laat CEO Rich Lesser weten in een reactie op de geboekte resultaten.

“In het afgelopen decennium hebben we onze expertise in grootschalige transformaties gecombineerd met onze digitale capaciteiten op het gebied van advanced analytics en AI. Zodoende kunnen we onze klanten van hoogwaardige oplossingen voorzien, die ze nu en in de toekomst nodig zullen hebben.”

Met de sterke omzetcijfers heeft Boston Consulting Group (BCG) in tien jaar tijd zijn omzet weten te verdrievoudigen – in 2009 noteerde het nog een omzet van ongeveer $2,8 miljard. In dezelfde periode verdrievoudigde ook het personeelsbestand, van 6.900 naar 21.000 professionals.

Omzet van Boston Consulting Group

Lesser, onder wiens leiding BCG de afgelopen zes jaar dubbelcijferige groei heeft weten te realiseren, en die in 2018 voor een termijn van nog eens drie jaar werd herkozen, voegt verder toe: “Meer dan ooit tevoren wenden klanten zich tot BCG voor nieuwe oplossingen voor de uitdagingen van onze tijd. Uitdagingen zoals het aanpakken van de urgente klimaatcrisis, het leveren van waarde aan alle stakeholders, tot het navigeren van een organisatie door de uitdagende omgevingen van vandaag – zoals de huidige crisisperiode met COVID-19 (‘De coronacrisis’), die ook de (strategy)consultingbranche raakt.

De twee naaste concurrenten van BCG – McKinsey & Company en Bain & Company – maken hun omzetcijfers in tegenstelling tot BCG niet openbaar. Aangezien Bain naar schatting een omzet van zo’n $5 miljard heeft en McKinsey als grootste speler ongeveer $10 miljard aan omzet realiseert, kan echter met enige zekerheid gesteld worden dat BCG nog altijd het op een na grootste strategy consultancykantoor is in de markt. De vierde plek wordt ingenomen door Oliver Wyman, met een omzet van $2,1 miljard.

Hoewel BCG zijn resultaten wel publiceert, biedt het adviesbedrijf geen geografische uitsplitsing van of details over de verschillende business lines. BCG heeft de laatste jaren zijn traditionele consulting-gerichte diensten ook verbreed naar andere terreinen. Zo is BCG Platinion de technologie-implementatiepraktijk, richt BCG Digital Ventures zich op corporate investments en fungeert het als incubator voor BCG, en is BCG Gamma de data science-tak binnen het strategiekantoor.

“Voor ons bedrijf en onze klanten blijft het doel hetzelfde: langdurige en duurzame waarde creëren, waarmee we een positief verschil in de wereld kunnen maken. Dat is wat ons de komende tien jaar zal blijven drijven”, besluit Lesser.

Wereldwijd telt BCG 90 kantoren in zo’n 50 landen. In Nederland is BCG gevestigd op de Zuidas in Amsterdam en telt het ongeveer 270 professionals.