Eén van deze zeven partijen gaat de corona-app bouwen

17 april 2020 Consultancy.nl

Het is nu al de belangrijkste app voor zo goed als elke Nederlander, en daarmee voor externe appbouwers al de meest prestigieuze opdracht van het jaar: de corona-app. De hamvraag is: wie mag hem maken? Van de 750 partijen die zich voor de klus hadden ingeschreven zijn er nu zeven doorgedrongen tot de finale.

Op dinsdag 7 april kondigde zorgminister Hugo de Jonge aan dat de Rijksoverheid een app wil inzetten om te helpen bij het traceren van coronabesmettingen en rapporteren over gezondheidsklachten. Mensen installeren de app op hun telefoon en kunnen vervolgens zien of ze (te) dicht in de buurt zijn geweest van iemand die positief is getest op COVID-19.

Voordat ook maar duidelijk was hoe de app precies zou werken brak de discussie over de app al in volle hevigheid los. Vooral voorvechters van onze privacy stonden op hun achterste poten: Kan dat zomaar, dat de overheid de locatie- en contactgegevens van mensen inziet? En wie zegt dat de overheid niet nog meer gaat doen met deze data?

In Op1 en Jinek kwamen tal van experts opdraven om hun visie te geven en op internet doen uiteraard alweer tal van complottheorieën de rondte. Ondertussen toonde Aleid Wolfsen, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, zich ‘not amused’ over het feit dat ze niet voorafgaand aan de persconferentie van 7 april op de hoogte was gesteld over de plannen voor de app.

Wie mag de corona app bouwen?

Wie waarschijnlijk met meer plezier naar de persconferentie keken? IT-consultants en appbouwers. Ze raceten massaal naar de tekentafel om zo’n app te ontwerpen, hierbij kijkend naar hoe vergelijkbare apps in het buitenland al succesvol worden ingezet. Met een vleugje Nederland natuurlijk, want Nederlanders blijven Nederlanders – ze hebben een gezond boerenverstand, zijn nuchter, en erg gesteld op hun privacy.

Meer dan 750 partijen – van grote multinationals als Accenture en Capgemini tot kleine Nederlandse startups – stuurden hun ontwerp naar het ministerie van Volksgezondheid. Dat zag zich zo geconfronteerd tot de monsterklus om in amper een week de beste voorstellen te selecteren. Maar het is ze gelukt. Ze hebben zeven partijen aangewezen die zoals het er nu uitziet de meeste kans maken geselecteerd om dit weekend mee te doen aan een heuse ‘appathon’.

Het nieuws werd enkele uren geleden bekendgemaakt, en binnen minuten regende het op LinkedIn al teleurgestelde reacties, vaak vol ongeloof. Sommige partijen hebben dag en nacht gewerkt en zien hun inspanningen, en hoop, nu in rook opgaan. Klachten zijn er ook volop: over het feit dat het toch weer de grote partijen zijn die de show gaan stelen, en dat er veel buitenlandse partijen tussen zitten.

En de finalisten zijn…

Tegelijkertijd zijn er aan de andere kant natuurlijk ook veel blije gezichten. En dit zijn ze dan – de zeven gelukkige ‘finalisten’ die het dit weekend tegen elkaar gaan opnemen:

De combinatie van Accenture (een Amerikaanse gigant in IT-consulting) en het oer-Hollandse KPN, de combinatie van het Franse IT-consultancybedrijf Capgemini samen met databedrijf Cogvio uit Tsjechië, internationaal consultancybureau Sia Partners, een groep softwareontwikkelaars die zich hebben verenigd in Covid19 Alert!, de combinatie van Utrecht IT-bedrijfs DTACT, het Britse Digi.me, het LUMC en TNO, het Duitse ITO en de Nederlandse startup Deus.

Komend weekend mogen deze zeven partijen – achter gesloten deuren – hun corona-app-voorstellen presenteren. In een Dragon’s Den achtige setting mogen ze zo’n 60 experts van de overheid, zorgsector en academische wereld uitleggen waarom hun app toch echt de beste is. Ze zullen zich vooral focussen op hoe slim de app is ontworpen, of deze makkelijk te gebruiken is voor een breed publiek en – vanzelfsprekend – veiligheid en privacy.

Niet tech-savvy, maar jip-en-janneketaal

De zeven finalisten zijn gevraagd om hun oplossingen zaterdag te presenteren in ‘jip-en-janneketaal’. Geen ‘tech savvy’-vakjargon dus. De experts kunnen heel ouderwets met een duimpje laten weten wat ze van de oplossing vinden. Vervolgens krijgen de finalisten de kans om hun voorstellen aan te scherpen, en zondag om 16.00 uur worden de eindpresentaties gegeven.

Niet lang daarna maakt naar alle waarschijnlijk Hugo De Jonge zelf bekend welke externe partij door de overheid zal worden ingehuurd voor deze nu al monumentale klus. Nederlanders van jong tot oud, critici en voorstanders, kijken nu al reikhalzend uit naar het grote moment.