Japanners nemen belang in kassenbouwer Certhon

07 april 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Denso Corporation, ’s werelds op één na grootste leverancier van geavanceerde autotechnologie, investeert in tuinbouwkassenbouwer Certhon Group. Samen willen de twee bedrijven de ontwikkeling van techniek in de glastuinbouw versnellen, om zo bij te dragen aan het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk. De aandeelhouders van Certhon zijn bij de transactie ondersteund door adviseurs van JBR.

“Dit is een prachtige transactie”, zegt JBR-partner Kees van Biert. “Het Japanse Denso heeft een minderheidsbelang genomen in het Nederlandse familiebedrijf Certhon. De hightech-kassenbouw nu wordt gecombineerd met hypermoderne Japanse industriële robotica. Dit is een geweldige kans om de schaarse factor ‘arbeid’ te vervangen door robotica-oplossingen.”

Het steeds grotere gebrek aan menselijke arbeidskrachten – een gevolg van de vergrijzing en verstedelijking – is een van de ingrediënten van het mondiale voedselvraagstuk. Terwijl de wereldbevolking blijft groeien, wordt het verbouwen van voedsel een steeds grotere uitdaging. Naast het gebrek aan arbeid is er ook steeds minder landbouwgrond beschikbaar. Bovendien maakt de opwarming van de aarde stabiele landbouwproductie lastig. Al met al moge duidelijk zijn dat er grote behoefte is aan nieuwe oplossingen voor efficiënte voedselproductie.

Certhon en Denso willen samen nieuwe teeltsystemen ontwikkelen waarbij met minimaal verbruik van water en energie een duurzame, betrouwbare en geautomatiseerde teelt gerealiseerd kan worden. De twee kersverse partners realiseerden voor Asai Nursery samen al AgriD, één van de grootste kassen in Japan. In deze kas werken telers, robots en geautomatiseerde systemen samen om 24/7 de teelt te beheren. De oogstwerkzaamheden in deze kas worden uitgevoerd door oogstrobot ‘FARO’ die Denso ontwikkelde en waarmee nu uitgebreid wordt getest.
Japanners nemen belang in kassenbouwer CerthonHet in Poeldijk (tegen Den Haag aan) gevestigde Certhon is een familiebedrijf met meer dan 120 jaar ervaring in de tuinbouwsector. Met 130 experts ontwikkelt het bedrijf hightech-tuinbouwoplossingen die klanten wereldwijd in staat stellen jaarrond lokale en verse groenten, planten en bloemen te verbouwen. Voor Certhon past de samenwerking met Denso in de strategie om als familiebedrijf de eigen continuïteit te waarborgen middels internationalisering, schaalvergroting en verdere professionalisering.

Het Japanse Denso ontwikkelt geavanceerde autotechnologie en -componenten voor bijna elke merk en model dat vandaag de dag op de weg rondrijdt. De 170.000 medewerkers van het bedrijf – werkzaam vanuit 211 vestigingen in 35 landen – genereren samen een omzet van €44 miljard. In Denso’s langetermijnbeleid richting 2030 zijn ook niet-automotivebedrijven zoals Certhon geïdentificeerd als focusgebieden.

M&A in tijden van corona

Vanuit JBR adviseerden Kees van Biert en consultant Harold Brummelhuis de aandeelhouders van Certhon. “We zijn heel trots op deze transactie. De synergie tussen de technieken van Certhon en Denso past goed bij ons portfolio van transacties in de food- en agrisector”, aldus Brummelhuis, die erop wijst dat de coronamaatregelen voor een bijzondere afronding van het traject zorgden: “Nu we niet kunnen reizen door het coronavirus, is de transactie digitaal geclosed. Het is heel bijzonder en uniek om deze transactie zo op deze wijze af te ronden en geeft aan dat er ook nog corporate finance-transacties afgerond kunnen worden.”

“Het is fantastisch dat JBR een bijdrage aan deze transactie heeft kunnen leveren in deze moeilijke tijd!”, vult Van Biert aan. “In de afgelopen 35 jaar mocht JBR, als adviseur van verkopers, meerder transacties begeleiden met als tegenpartij een Japanse koper. Deze transactie met het Japanse beursgenoteerde Denso is weer een prachtige aanvulling op onze lijst en heeft ons weer meer inzicht en ervaring gebracht in de complexiteit van de Japanse transactie cultuur.”