Covid-19 zorgt voor minder deals, maar ook M&A-kansen

01 april 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het zal niemand verbazen dat de coronacrisis een enorme weerslag heeft op de fusie- en overnamemarkt. Maar hoe groot is de impact precies? In een nieuw rapport komt EY met de harde cijfers die ten grondslag liggen aan alle onzekerheid.

Volgens het onderzoek, dat werd gehouden onder 2.900 bestuurders wereldwijd, maken bedrijven nu even pas op de plaats als het gaat om hun M&A-ambities. Opvallend is echter dat het sentiment bij lange na niet zo negatief is als tijdens de recessie van 2008 tot 2012. Dit komt enerzijds juist doordat er nu meer onzekerheid is, waardoor er nog hoop is dat de markt weer normaliseert gedurende de zomer, maar ook omdat de disruptieve krachten die de laatste jaren aanwezig waren binnen het landschap niet zijn verdwenen.

Op dit moment verwacht 56% van de bestuurders de komende twaalf maanden actief met fusies en overnames aan de slag te gaan. Op de hele korte termijn staan veel transacties echter ‘on hold’, of zijn ze op de langere baan geschoven omdat kopende partijen hun geld willen bewaren voor cashflow management, of omdat ze graag een uitgebreidere due diligence doen op hun targets.

Wat is jouw verwachting voor de M&A-markt voor de komende 12 maanden?“In tijden van economische onzekerheid zijn transacties het eerste wat stil gelegd wordt”, stelt Tobias Broeders, partner Transaction Advisory Services bij EY. “Zodra er weer meer perspectief is, is dat ook het eerste waar bedrijven weer mee aan de slag gaan.”

Vooral onder financiële investeerders – denk aan private equity – is de overnamehonger even afgenomen, na jaren van recordgroei. “Waar private equity de laatste jaren de transactiemarkt naar grote hoogtes stuwde, zijn de met schuld gefinancierde deals momenteel uitdagend. Private equity-partijen zijn er nu vooral op gericht hun portfoliobedrijven door deze crisis te loodsen”, licht Broeders toe.
Hoe worden jouw M&A-strategie en -vooruitzichten beïnvloed door de coronacrisis?

Kansen?

Tegelijkertijd zorgt de covid-19 situatie ook voor nieuwe mogelijkheden voor kopers, vooral voor corporates. De vorige financiële crisis liet al zien dat economisch mindere tijden kansen bieden om tijdelijk lager gewaardeerde maar kwalitatief hoogstaande ondernemingen te acquireren, die in een herstellende markt voor flinke groei kunnen zorgen. Vier van de tien bestuurders geven tegenover EY aan dat ze de waarderingen al zien dalen en 23% zoekt al actief naar mogelijkheden om marktaandeel te winnen.

Bovendien kunnen partijen profiteren van een uitgedund veld kandidaat-kopers. “Nu de groep mogelijke kopers is beperkt, komen er meer kansen voor strategische partijen met een goed gevulde oorlogskas” aldus Broeders, die tot slot verwacht dat er ook meer deal-activiteit zal ontstaan doordat financieel gezonde ondernemingen in liquiditeitsproblemen komen: “We zien momenteel nog geen deals die uit nood geboren zijn, maar achten dit wel dichtbij.”

Volgens onderzoek van KPMG is de Nederlandse dealmarkt goed voor zo’n 850 deals (2019 data).