JBR slaat vleugels uit naar België

18 december 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

JBR breidt uit naar België. Het bureau heeft daarvoor de handen ineengeslagen met Rik van Meirhaeghe, die aan het hoofd staat van het nieuwe Belgische kantoor. Consultancy.nl sprak met Van Meirhaeghe en Managing Partner Ronald van Rijn over de samenwerking. “Rik beschikte al over een volwassen team en heeft toegang tot zowel de Belgische als Nederlandse markt”, aldus Van Rijn. “Daardoor kunnen we meteen een vliegende start maken.” 

Het in Zeist gevestigde JBR richt zich op strategy, corporate finance en restructuring. Het bureau bedient klanten in diverse sectoren, waarbij het met name een sterke aanwezigheid heeft in de energiebranche en de maritieme en offshore-sector. Managing Partner Ronald van Rijn legt uit dat dit een belangrijke rol speelde in de beslissing om de Belgische markt te betreden: “Onze sectorfocus brengt met zich mee dat je buiten de eigen grenzen moet kijken, anders krijg je al snel conflicterende belangen.” 

JBR werkt weliswaar met een internationaal M&A-netwerk – Global M&A Partners – maar daarin was België vacant geworden. “Toen konden we een nieuwe partner gaan zoeken, of het zelf gaan doen”, vertelt Van Rijn. “We hebben gekozen voor het laatste. België is voor ons een aantrekkelijke markt. Ten eerste omdat vanuit onze maritieme en offshore-expertise de Antwerpse haven veel kansen biedt, en ten tweede omdat een aantal internationale energie- en installatiepartijen dat in Nederland actief is min of meer vanuit België of Frankrijk wordt aangestuurd.”

Weerszijden van de tafel

Bij de zoektocht naar de geschikte persoon om de Belgische uitbreiding gestalte te geven, kwam Van Rijn al snel uit op Rik van Meirhaeghe. “We hebben elkaar voor het eerst ontmoet via OHM”, vertelt Van Rijn. “Dat was het installatiebedrijf van een netwerkbedrijf waarvoor wij het verkoopmandaat hadden. De verkoop ketste uiteindelijk af, maar daarna kwamen we elkaar opnieuw tegen in het overnametraject van Ziut.”

Ronald van Rijn en Rik van Meirhaeghe - JBR

“In beide gevallen zaten we aan weerszijden van de onderhandelingstafel”, vult Van Meirhaeghe aan. “Ronald vertegenwoordigde de verkopende partijen en ik werkte als M&A-manager bij de kopende partij, installatiebedrijf SPIE. Voor de overname van Ziut – een joint venture van Enexis en Alliander gericht op openbare verlichting – hebben we bijna een jaar tegenover elkaar gezeten, met als eindresultaat dat SPIE het bedrijf overnam – en natuurlijk dat Ronald en ik elkaar goed leerden kennen. De professionaliteit waarmee JBR het traject doorliep beviel me zeer. We hebben vervolgens een paar keer afgesproken en hadden we het gevoel dat we samen wel iets konden ontwikkelen.”

“In zijn jaren bij SPIE heeft Rik veel ervaring opgedaan op het gebied van energie en installatietechniek. Ook onderhoudt hij goede banden met de maritieme sector”, voegt Van Rijn toe. “Hij heeft namens SPIE maar liefst 25 overnames gedaan in Nederland, waardoor hij ook zeer bekend is met de Nederlandse markt. Met de toevoeging van zijn team is onze organisatie ideaal geplaatst voor Belgische bedrijven die naar Nederland willen en Nederlandse bedrijven die naar België willen. Samen weten we die culturele verschillen goed te managen. Verder kan Rik ook in taal en cultuur werken als een brug richting Frankrijk en Duitsland. Twee jaar geleden is hij zijn eigen bureau TYD begonnen en hij neemt zijn hele team nu mee naar JBR. Een ideale match dus om onze Belgische ambities mee waar te maken.”

De eerste maanden van de samenwerking zijn veelbelovend, vertelt Van Meirhaeghe: “Een aantal van JBR’s klanten heeft zijn opdrachten al verbreed richting België, richting ons team. Door een groot Nederlands installatiebedrijf zijn we op basis van onze sectorkennis meteen ingezet op een aantal M&A-dossiers. We adviseren de raad van bestuur over hele concrete casussen. We brengen biedingen uit en proberen deals tot stand te brengen. We worden heel goed ontvangen. Ik ben aangenaam verrast door hoe hard het meteen is gegaan.”

“Met de toevoeging van Van Meirhaeghe’s team is onze firma ideaal geplaatst voor Belgische bedrijven die naar Nederland willen en Nederlandse bedrijven die naar België willen.” 

Van fragmentatie tot eenheid

Ook Van Meirhaeghe’s kennis van de Belgische markt blijkt zeer welkom. “De markt in België is wel echt een hele andere dan de Nederlandse”, geeft Van Rijn aan. “Je hebt daar bijvoorbeeld geen middenbedrijf. Omdat alles zo regionaal is georganiseerd, is het óf heel klein óf heel groot. Elk gesprek in België begint met de vraag ‘waar kom je vandaan?’ En het antwoord is nooit ‘België’ of ‘Vlaanderen’, maar bijvoorbeeld ‘omgeving Antwerpen’, ‘Gent’ of ‘Belgisch Limburg’. Daar heb ik me lange tijd over verbaasd. Het maakt het ook lastig om er geld te verdienen. Het is echt een markt van netwerken, van elkaar kennen – dus ook daarbij kunnen we Rik en zijn team heel goed gebruiken.” 

Tegelijkertijd gaat de langetermijnvisie van JBR juist uit van een tegengestelde beweging, waarin grenzen steeds meer vervagen. “Binnen de huidige ontwikkelingen van Europa en de mondiale internationalisering zijn wij meer geneigd om te denken in termen van ‘de Benelux’ dan ‘Nederland’ of ‘België’”, legt Van Rijn uit. “Daarom verwachten we dat het nieuwe kantoor zich op termijn niet zal profileren als Belgisch, maar dat al onze kantoren meer naar buiten gaan treden als eenheid, als één Benelux-kantoor met verschillende locaties.”

“Dit is in lijn met wat we nu eigenlijk al doen”, vult Van Meirhaeghe tot slot aan. “De Nederlandse consultants werken veel in België en de Belgische consultants veel in Nederland. Dat gaat in de toekomst alleen nog maar verder toenemen. We vormen samen eigenlijk nu al één groot team.”