Deloitte Australië stuurt alle medewerkers 1 week op verplicht verlof

03 april 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Omdat de adviessector onder zware druk staat door de coronapandemie, moeten veel consultancybureaus maatregelen nemen. In Australië heeft Deloitte misschien wel de meest ingrijpende maatregel tot nu toe genomen: het concern sluit deze maand zijn deuren een week lang en heeft al zijn werknemers gedwongen deze periode verlof op te nemen.

Als opdrachtgevers door de COVID-19-uitbraak in financiële moeilijkheden komen, schroeven ze vaak (zoals KLM) hun uitgaven aan adviesdiensten flink terug. Hierdoor zien consultancybedrijven de afgelopen weken wereldwijd hun inkomsten dramatisch dalen.

Dit dwingt adviesbureaus – bedrijven die relatief veel geld uitgeven aan de salarissen van hun medewerkers – op hun beurt weer om naar hun kostenposten te kijken. Vele organisaties hebben reeds drastische maatregelen genomen om hun kosten te verlagen. Denk hierbij aan het invoeren van werktijdverkorting, salarisverlagingen of zelfs aan het ontslaan van medewerkers.

Deloitte Australië dwingt alle medewerkers tot 1 week verplicht verlof

Toch is tot op heden nog geen enkel groot adviesbureau zover gegaan als Deloitte in Australië. Het Big Four-kantoor heeft daar al zijn 11.000 lokale medewerkers gedwongen om in de week van 20 april thuis te blijven en allemaal vijf dagen verplicht verlof op te nemen. Om kosten te besparen, sluit het bedrijf al eveneens al zijn kantoren tijdens deze verlofperiode.

“Al onze medewerkers en partners moeten gedurende deze periode een week verlof opnemen”, schreef Clare Harding, Chief Strategy Officer van Deloitte Australië, in een interne e-mail aan het personeel. “Zorg ervoor dat dit verlof niet leidt tot negatieve gevolgen op het gebied van klantbetrokkenheid en prestaties.” Medewerkers moeten ook “hun best doen om gedurende deze tijd zo productief mogelijk te zijn” om hun kansen te vergroten om hun baan te behouden mocht het bureau genoodzaakt zijn om mensen te ontslaan.

Een maand geleden lieten Deloitte en de drie andere Big Four-kantoren weten dat hun medewerkers in Australië niet hoefden de vrezen voor hun baan ten gevolge van de uitbraak van het coronavirus.

Die aanvankelijk hoopvolle prognose blijkt inmiddels niet meer realistisch. Volgens dagblad The Australian Financial Review heeft KPMG in het land sindsdien 200 van de in totaal 9.000 medewerkers moeten ontslaan, terwijl het eveneens het salaris van partners én van werknemers die jaarlijks meer dan $62.000 verdienen met 20% heeft verlaagd. Ondertussen heeft EY de beloningen van zijn partners tijdelijk verlaagd, en werkt het momenteel aan plannen om de kosten verder te drukken.

Verder zullen de partners van midmarket-speler Grant Thornton loonsverlagingen van 20% tot 50% doorvoeren, terwijl 95% van het personeel ermee heeft ingestemd om vanaf deze maand het aantal werkuren en het bijbehorende salaris te verlagen.