TwynstraGudde-partner Martijn Jansen gaat zelfstandig verder

19 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Na zo’n twintig jaar verlaat Martijn Jansen TwynstraGudde. De ervaren adviseur gaat zelfstandig verder onder de naam Martijn Jansen Organisatieadvies. Daarbij zal hij wel blijven samenwerken met het kantoor waar hij de afgelopen negen jaar partner was.

“Vanaf 1 maart zal ik mij als zelfstandig ondernemer gaan bezighouden met organisatieveranderingen en leiderschapsontwikkelingen bij professionele dienstverleners”, vertelt Jansen. “Door te adviseren, te onderzoeken en te professionaliseren ga ik veranderimpulsen geven aan de prestaties van dienstverleners. Met natuurlijk extra aandacht voor het managen in het midden van organisaties!”

Dat deze aandacht voor de middenmanager zo “natuurlijk” is heeft alles te maken met Jansens specialisatie: in 2018 promoveerde hij met zijn proefschrift ‘Mooi in het midden – handelingsrepertoire middenmanagers’. Naast dit proefschrift heeft hij meerdere publicaties op zijn naam staan, waaronder de boeken ‘Managen moet’ (gebaseerd op zijn proefschrift) en ‘Gedreven Organiseren’, en de artikelen ‘Succesvol en gestructureerd innoveren van businessmodellen’ en ‘Alles verandert, nu de leiders nog’.

Tevens geeft Jansen les in de module ‘Psychologie van verandermanagement’ bij Schouten & Nelissen, en is hij bestuurslid bij Ieder(in), een non-profitorganisatie dat zich inzet voor lokale inclusie.

Martijn Jansen, Zelfstandig adviseur

Jansens carrière begon nadat hij in 1992 zijn studie Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen afrondde. Hij werkte eerst zeven jaar als marketeer en productmanager voor Centraal Beheer en Achmea. Daarna sloot hij zich als organisatieadviseur aan bij TwynstraGudde, waar hij per 2006 toetrad tot de maatschap. In 2009 maakte hij de overstap naar KPMG, waar hij twee jaar partner was binnen de Financial Services-afdeling.

Twee jaar later keerde hij echter weer als partner terug op het oude nest. “Sinds 2011 help ik binnen de zakelijke en financiële dienstverlening medewerkers op elk niveau in de organisatie beter te presteren”, licht hij toe. “Deze markt ligt namelijk vaak onder vuur, omdat soms regels belangrijker lijken te zijn dan de menselijke maat. Terwijl er tegelijkertijd zoveel mensen bij die dienstverleners werken die het goed willen doen. Die klanten willen helpen en van betekenis willen zijn. Ik help hen door onder andere te zorgen voor betere processen of een passende structuur. En door de mensen zelf te laten ontwikkelen in kennis, houding en vaardigheden.”

Deze benadering neemt Jansen mee als hij vanaf volgende maand zelfstandig verdergaat. “Mijn focus ligt steeds op het grensvlak van de dienstverlener en haar klanten”, legt hij uit.” Belangrijk vind ik dat de klanten van mijn klanten de effecten van mijn werk merken. Ik combineer mijn kennis van bedrijfsvoering, marketing en organisatieontwikkeling. Dat doe ik door steeds te onderzoeken wat er speelt, vragen te stellen en proactief mee te denken. Ik ben er trots op als ik mensen zie ontwikkelen, als ik beweging ervaar en concrete resultaten zie. Dat kan in grootschalige projecten, maar ook in het klein bij één-op-één coachingsgesprekken of intervisiebegeleiding.”

De keuze om zelfstandig te opereren is niet ongebruikelijk binnen de adviesbranche. Vooral ervaren adviseurs met een specialistische focus kiezen er vaak voor om solo uit te vliegen. Zo ging vorige maand Marieke Wijdeven verder als zelfstandig adviseur binnen het sociaal domein.