Marieke Wijdeven verder als zelfstandig adviseur sociaal domein

20 februari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Na vele jaren ervaringen te hebben opgedaan bij verschillende adviesorganisaties en lokale overheden, gaat Marieke Wijdeven verder als zelfstandig adviseur. Onder het label MOW Interim & Advies voert ze sindsdien zelfstandig opdrachten uit binnen het sociaal domein. Aan het woord Wijdeven over haar keuze.

In 2007 rondde Marieke Wijdeven aan de Avans Hogeschool in Breda de bacheloropleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening af, waarna ze aan de slag ging bij Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant als jeugdreclasseerder, waar ze ruim vier jaar actief was. In diezelfde periode startte Wijdeven aan de Universiteit Tilburg met de masteropleiding Sociologie. Kort voordat ze deze studie afrondde, maakte ze de overstap naar zorgbureau Klaver4, waar ze tussen medio 2011 en eind 2014 werkzaam was. 

Vervolgens, na eerst één jaar actief te zijn geweest als Beleidsmedewerker Sociaal Domein bij de gemeente Oosterhout, koos Wijdeven in 2015 voor Haute Equipe, wat min of meer gebeurde via een open sollicitatie, aldus Nick Pijpers, Corporate Recruiter bij Haute Equipe: “We kregen een belletje van Marieke Wijdeven. Ze was van mening dat wij sociaal domein moesten toevoegen aan onze dienstverlening, zeker omdat wij van mening waren dat al onze disciplines met elkaar verbonden moesten kunnen worden.”

Marieke Wijdeven, Zelfstandig adviseur

Wijdeven vult Pijpers aan: “De kiem voor het team sociaal domein is gelegd in de beginperiode van de transitie. De financieel adviseurs van Haute Equipe liepen er steeds vaker tegenaan dat er beleidsinhoudelijke vraagstukken speelden binnen de gemeenten waar ze opdrachten uitvoerden. Het was in die periode dat ik de stoute schoenen aantrok en Haute Equipe belde met de vraag of er naast de teams financiën, juridisch en subsidies ook ruimte was voor een meer inhoudelijk team sociaal domein. Uiteindelijk bleek dat zo te zijn.” 

Na twee gesprekken en een ja-woord van beide kanten werd Wijdeven de eerste ‘sociaal domeiner’ van Haute Equipe, vertelt Pijpers: “Nu, iets meer dan vier jaar later bestaat ons team sociaal domein uit meer dan twintig adviseurs. Met grote dank aan Marieke. Op onze laatste medewerkersbijeenkomst namen wij onlangs en helaas afscheid van Marieke als collega. Haar ondernemende karakter heeft haar doen besluiten voor zichzelf te starten, een stap waar wij veel vertrouwen in hebben.”

Wijdeven, die momenteel als zelfstandig adviseur onder het label MOW Interim & Advies opdrachten uit binnen het sociaal domein, kijkt met een positief gevoel terug op haar tijd bij Haute Equipe: “In de afgelopen vier jaar heb ik verschillende opdrachten vervuld en mezelf ontwikkeld tot een volledig zelfstandig en ondernemende adviseur. Ik heb daarvoor de ruimte en het vertrouwen gekregen van Haute Equipe. Hierdoor heb ik mij in de afgelopen jaren kunnen ontwikkelen van een jeugdreclasseerder naar een beleidsadviseur die meewerkt aan het inrichten van een efficiëntere jeugdbescherming. Daar ga ik nu als zzp’er mee verder.” 

Een afscheid heeft vaak twee kanten. Ondanks dat Wijdeven achter haar keuze staat om als zelfstandig adviseur verder te gaan, laat ze weten dat ze haar collega’s wel gaat missen: “Het gevoel van een warm bad als je op het Haute Equipe-kantoor in Hoofddorp bent: daar zal ik vaak aan terugdenken.” Pijpers besluit: “Namens alle Haute Equipe-ers willen we Marieke hartelijk danken voor de fijne samenwerking als collega. Voortaan zullen we met haar samenwerken als partner!”