Kruger begeleidt verkoop low code-speler USoft aan investeerder

04 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Holland Capital heeft een meerderheidsbelang genomen in USoft. Met het geïnvesteerde geld wil de softwaremaker inzetten op verdere groei binnen de low code-markt. De overname werd begeleid door Ton Moonen en Frank Leijendekker van Kruger Corporate Finance.

USoft wil inzetten op zowel organische groei als een buy-and-build-strategie om zijn marktpositie op het gebied van low code voor bedrijfskritische systemen sterk te ontwikkelen. Het aantrekken van Holland Capital als investeringspartner moet dit mogelijk maken. In het kader van de overname is Hans Canisius (36) aangesteld als nieuwe CEO en aandeelhouder, waarmee hij Patrick Dekker opvolgt. Canisius begon in 2015 als business consultant bij USoft en was betrokken bij de ontwikkeling van het low code-platform van het Naardense softwarebedrijf.

In zijn nieuwe rol is hij verantwoordelijk voor de verdere groei in Nederland en daarbuiten. “Low code is een perfecte manier om versnelling in automatisering te brengen”, legt de kersverse CEO uit. “De eerste golf van low code is vooral gericht op apps voor eindgebruikers. Steeds vaker blijkt echter dat er een veelvoud aan complexere automatiseringsvraagstukken achter deze apps zit. Met de tweede golf van low code, waar wij nu mee bezig zijn, kunnen de voordelen van low code ook in de complexe en bedrijfskritische onderlaag behaald worden. USoft is de partij waarmee je complexe systemen makkelijk ontwikkelt.”

Dit maakt het bedrijf een aantrekkelijke investering, geeft Holland Capital-managing partner Hubert Verbeek aan: “USoft bestaat al dertig jaar en bevindt zich in een snelgroeiende, gefragmenteerde markt die continu aan verandering onderhevig is. Met haar unieke low code-platform weet zij internationaal van enorme toegevoegde waarde te zijn voor organisaties als rijksoverheid, luchtvaart, onderwijs, financiële instellingen en logistieke dienstverleners. We zien USoft als een veelbelovend platform met enorme groeikansen vanuit de techniek en ondersteunende diensten.”

Kruger begeleidt verkoop low code-speler USoft aan investeerder

Canisius toont zich verheugd met het instappen van Holland Capital, dat in de afgelopen 38 jaar in meer dan 140 Nederlandse mkb-ondernemingen heeft geïnvesteerd: “In Holland Capital hebben wij de partner gevonden die ons enerzijds kan helpen duidelijke strategische keuzes te maken en anderzijds kan ondersteunen bij het uitrollen van de beoogde buy-and-build-strategie. Zo kunnen we onze technologie en dienstverlening verder versterken om onze klanten van begin tot eind te ondersteunen.”

USoft richt zich op low-code softwareontwikkeling gebaseerd op business rules. Daarbij ligt de focus op bedrijfskritische backend-omgevingen, gekenmerkt door kennisintensieve en transactionele systemen. Het low code-platform stelt klanten in staat snel te innoveren en in te spelen op de behoefte vanuit de markt. Klanten kunnen het platform zelf gebruiken, maar ook USoft inzetten als implementatiepartner. De software en het platform van USoft worden wereldwijd gebruikt door meer dan 10.000 gebruikers. Bekende klanten zijn onder meer FrieslandCampina, KLM, Sandd en Schiphol.

Dealmakers

Tijdens het overnametraject werden de aandeelhouders van USoft, waaronder vertrekkend CEO Patrick Dekker, geadviseerd door Ton Moonen en Frank Leijendekker van Kruger Corporate Finance. Kruger heeft de onderneming en de verkopende aandeelhouders bijgestaan gedurende een langere periode, vanuit de oriëntatie/strategiebepaling met het management tot aan closing van de transactie met Holland Capital.

“Patrick Dekker heeft de afgelopen jaren USoft uitgebouwd tot een groeiende, leidende low code-softwareonderneming in de backend. Deze transactie geeft Patrick nu de ruimte om nieuwe ambities te verwezenlijken”, voegt Kruger toe, dat tevens wijst op de kansen die de deal biedt aan nieuwe CEO Canisius: “Hans is de drijvende kracht achter de nieuw ingeslagen weg en kan zijn ambities als ondernemer nu gaan verwezenlijken.”