Consortium onderzoekt gendergelijkheid in hoger onderwijs
Voor het EQUAL4EUROPE-project is een consortium samengesteld van acht organisaties – waaronder PNO Consultants – dat moet onderzoeken hoe gendergelijkheid binnen academische instellingen en onderzoekscentra kan worden bevorderd.
“Het consortium heeft als doel het identificeren van hefbomen die het mogelijk maken om gender in het onderwijs en onderzoek te mainstreamen, gender-onevenwicht in besluitvormingsorganen te verminderen en aanhoudende belemmeringen voor de werving, het behoud en vooral de promotie van vrouwen weg te nemen”, zegt Yvonne Vermonden, projectleider van EQUAL4EUROPE en werkzaam bij PNO Consultants als adviseur.
Naast PNO Consultants zijn ook verschillende Europese universiteiten en onderzoeksinstellingen onderdeel van het consortium, zoals Esade (Spanje), de Comenius University van Bratislava (Slowakije), IEDC Bled School of Management (Slovenië), ESMT Berlin (Duitsland), INSEAD (Frankrijk), EFMD (België) en de Erasmus Universiteit uit Rotterdam. Het initiatief heeft vanuit het ‘Europese Horizon 2020’-programma (van de Europese Commissie) een financiering van €3 miljoen gekregen.
“We werken met een groot aantal instellingen voor hoger onderwijs in Europa en overal zien we hetzelfde fenomeen van genderongelijkheid”, zegt Tamara van Steeden, initiatiefnemer van het project en tevens adviseur bij PNO: “We zijn er trots op dat we kunnen bijdragen aan institutionele verandering bij de deelnemende onderzoekspartners.” Vermonden voegt toe: “Het is daarnaast niet alleen een probleem bij universiteiten: we zien een soortgelijke tendens binnen andere organisaties. Daarom zijn we erg blij om aan dit project deel te nemen.”
Anna Ginès, coördinator van EQUAL4EUROPE en universitair hoofddocent aan de Esade Law School, benadrukt het belang van het project: “Hoe hoger de positie bij Europese universiteiten en onderzoekscentra, hoe minder vaak deze wordt bezet door een vrouw. Het is als een lekkende pijpleiding. Vrouwen gaan van 47% van de promovendi naar 33% van de onderzoekers tot 20% van de fulltime docenten. Wat de bestuursorganen betreft, wordt slechts één op de vijf Europese instellingen in het veld geleid door vrouwen.”
De komende vier jaar wordt er binnen het EQUAL4EUROPE-project gewerkt aan verschillende onderzoekslijnen. “Het betrekt hierbij alle niveaus van elke instelling inclusief studenten, docenten, onderzoekers en algemeen management. Dit maakt het niet alleen mogelijk om de situatie te diagnosticeren en te verbeteren, maar ook om het bewustzijn van gendergelijkheid binnen elke groep te vergroten”, licht Vermonden toe.
Binnen het project wordt eveneens een platform opgezet voor het delen en verspreiden van kennis en bevindingen. “Dit maakt de oprichting mogelijk van een Europees netwerk van functionarissen voor gendergelijkheid”, vertelt Vermonden. “Binnen dit netwerk kunnen alle instellingen voor onderzoek en hoger onderwijs van de Europese Unie hun ervaringen met de praktische implementatie van de plannen en aanbevelingen van het project delen.”
In het EQUAL4EUROPE-project is het zogenaamde ‘Nehem-team’, dat onderdeel is van de PNO-groep, verantwoordelijk voor het communicatie- en verspreidingsplan. Daarnaast treedt het team ook op als onafhankelijk toezichtsorgaan voor de uitvoering van de plannen voor gendergelijkheid. “We zullen een onafhankelijke methodiek ontwikkelen, aangepast aan de eisen van de partners”, besluit Vermonden.