Kurtosis start onderzoeken naar datagedreven werken

11 februari 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kurtosis, een adviesbureau dat publieke organisaties helpt met datagedreven werken, heeft twee nieuwe praktijkonderzoeken gelanceerd. 

De eerste van de twee onderzoeken richt zich op digitale vaardigheden en digitaal leiderschap. “In onze ervaring zien we dat datagedreven werken om een omslag vraagt in vaardigheden en werkwijze van managers en medewerkers”, zegt Johan Posseth, partner bij Kurtosis. 

Die gedachte komt ook terug in tal van (internationale) onderzoeken, die hebben gekeken naar de belangrijkste succesfactoren voor digitalisering en datagedreven werken. Bij gemeenten ontbreekt het echter vaak aan inzichten hierover, evenals over het vervolgens overbrengen van de nieuwe, benodigde digitale vaardigheden.

Digivaardigheid meten en vergelijken

Om die reden heeft Posseth samen met junior adviseur Emma Stöger een instrument ontwikkeld waarmee de digivaardigheid van managers en medewerkers gemeten en vergeleken kan worden. “Met dit inzicht in “datageletterdheid” kunnen gemeenten hun medewerkers gerichter helpen bij de digitale transformatie”, legt Posseth uit. 

Kurtosis start onderzoeken naar datagedreven werken

De tweede studie is gericht op het verbeteren van de manier waarop jeugdzorg wordt ingericht. Posseth zegt over de aanleiding voor dit onderzoek: “Zo’n driekwart van de gemeenten kampt met tekorten in de jeugdzorg. De financiering en organisatie van het stelsel blijkt zeer complex. Met het gebruik van data kunnen gemeenten hun samenwerking met burgers en zorgaanbieders naar een hoger niveau tillen. Minder onderbuikgevoel en meer fact-based.”

Voor dit onderzoek slaan Kurtosis-partner Wolter van Dam en junior adviseur Tessa van Asten de handen ineen. Zij kijken naar hoe demografische kenmerken, lokale beleidskeuzes en (regionale) inkoopmodellen op elkaar inwerken. Ze maken hiervoor gebruik van landelijke datasets en nemen interviews af bij een groot aantal gemeenten en regionale inkooporganisaties.

Integraal onderdeel

Het uitvoeren van deze studies vergt een aanzienlijke investering voor het nog relatief jonge Kurtosis, maar Posseth benadrukt dat het een integraal onderdeel is van de visie van het advieskantoor. “Wij vinden het, als bureau dat werkt op het snijvlak van data-analyse en organisatieadvies, belangrijk om met gefundeerde kennis en methoden een bijdrage te leveren aan de dataficatie van gemeenten.”

De adviseurs van Kurtosis hebben in de afgelopen jaren behoorlijk wat ervaring opgedaan in het gemeentelijke datascience-domein. Zo ontwikkelde het bureau recent en samen met gemeenten een scan van zorgaanbieders, waarmee gemeenten inzicht hebben in de financiële gezondheid van leveranciers. Ook helpt de tool bij het signaleren van mogelijke frauderisico’s.