Nog nooit kregen Duitse startups zo veel groeigeld

13 februari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het zijn gouden tijden voor Duitse startups. Toenemende innovatiedrang onder corporates en een schijnbaar onstilbare honger onder financiële investeerders hebben samen geleid tot een recordjaar voor de Duitse startup-scene, zo blijkt uit onderzoek van EY. 

De totale investeringswaarde in startups steeg het afgelopen jaar met meer dan een derde tot €6,2 miljard – meer dan drie keer zoveel als drie jaar eerder. Ondertussen nam het aantal investeringsrondes met 13% toe tot net iets meer dan 700.

Net als in voorgaande jaren ging het leeuwendeel van het geïnvesteerde kapitaal naar Berlijnse startups, die in totaal €3,7 miljard ophaalden in 262 investeringsrondes – een toename van 41% ten opzichte van het jaar ervoor. In Beieren groeiden de startup-investeringen nog veel harder: met 93% naar €1.6 miljard.

Duitse startup-financieringen (aantal en waarde)

Ook in Noordrijn-Westfalen (+10% tot €268 miljoen) en Baden-Württemberg (+300% tot €209 miljoen) zagen startups meer geld binnenstromen. In de Hamburg- en Hessen-regio’s zagen ze de interesse van investeerders echter teruglopen met respectievelijk 54% en 44%.

Desalniettemin is het algemene beeld glashelder: “Duitse startups ontvingen nog nooit zoveel geld als vorig jaar, de financiële bloei houdt onverminderd aan”, aldus Hubert Barth, de CEO van EY Duitsland.

Illustratief is dat het aantal grote deals – transacties met een kapitaalinjectie van €100 miljoen of meer – ruim verdubbelde; van zes in 2018 tot dertien in 2019 – zeven in het eerste halfjaar en zes in het tweede. FlixMobility ging er vandoor met de grootste buit: met €500 miljoen haalde het meer op dan een Duitse startup ooit eerder had gedaan. Ook GetYourGuide (€428 miljoen), Frontier Car Group (€361 miljoen), N26 (€266 miljoen) en Celonis (€261 miljoen) deden het bepaald niet slecht.

Duitse startup-financieringen 2019-2018 (per Bundesland en sector)

Een belangrijke aanjager van de groei binnen de durfkapitaalmarkt is de overvloed aan kapitaal. “Er is veel liquiditeit binnen de markt en het wordt alleen maar meer”, licht EY-partner Peter Lennartz toe. “Financieel sterke en hoofdzakelijk internationale investeerders uit de VS, de UK en Azië zijn met name geïnteresseerd in grote transacties, ook omdat waarderingen in Europa nog altijd relatief laag liggen in vergelijking met Silicon Valley.” 

De toenemende liquiditeit van de markt wordt onderstreept door de recordhoeveelheid startups die vers geld ophaalden. Het aantal vroegefase-investeringsrondes (tot €5 miljoen) nam met 27% toe tot 541. Fintechs en softwarebedrijven harkten respectievelijk €1,3 en €1,2 miljard binnen. Deze twee segmenten moeten de mobiliteits-startups – die €1,6 miljard ophaalden – echter voor zich dulden. Ondertussen zag het best presterende segment van 2018 zijn investeringswaarde meer dan halveren, van €1,7 miljard tot €730 miljoen.

Recent onderzoek van KPMG laat overigens zien dat de rest van Europa vrolijk meedoet met Duitsland: vorig jaar bereikte de waarde van durfkapitaalinvesteringen in Europese startups afkomstig van strategische en financiële investeerders haar hoogste punt ooit.